Foto

Špajza plná potravín, ktoré pravdepodobne uskladňujete príliš dlho

špajza

videní: 6.2K

Cukrovinky

“Ak sa vyskytnú problémy s bezpečnosťou cukroviniek, zvyčajne ide o problém s kvalitou, nie s dátumom spotreby,” povedal doktor Fadi Aramouni, člen Inštitútu potravinárskych vied, pre bestfoodfacts.org. “Vo všeobecnosti je pre cukríky veľmi ťažké pokaziť sa vďaka ich nízkemu obsahu vlhkosti, ale závisí to od cukríkov.” Pokyny týkajúce sa trvanlivosti cukroviniek nájdete v Národnej asociácii cukrárov.

 

Pivo

Skladovanie piva pri izbovej teplote nie je pre pivo nevyhnutne škodlivé, ale môže ho rýchlejšie pokaziť. Približne po štyroch mesiacoch môže cez uzávery fliaš preniknúť teplo, svetlo a vzduch.  “Skladovanie mimo chladničky urýchľuje starnutie a vznik nepríjemných chutí,” uvádza sa vo vyhlásení certifikačného programu Cicerone, vzdelávacej služby pre pivných odborníkov, pre web craftbeer.com. “Skladovanie v chlade je najlepšie pre všetky druhy piva za každých okolností.”

Čaj

Čajové vrecúška by ste mali spotrebovať do jedného roka, pretože oleje v čaji zostarnú a dodajú vašej rannej šálke čaju zlú chuť. To isté platí aj pre kávové zrná a mletú kávu. Podľa Isabel Maples, registrovanej dietologičky, je najlepšie skonzumovať kávové zrná a usadeniny do dvoch až štyroch týždňov. Milovníci instantnej kávy majú o niečo viac času: približne dva mesiace.

Hnedý cukor

Otvorené vrecko hnedého cukru má po štyroch mesiacoch v špajze tendenciu vyschnúť a stvrdnúť pôsobením vzduchu. Ak chcete, aby bol hnedý cukor mäkký a vydržal dlhšie, vložte ho do uzatvárateľného plastového vrecka alebo vzduchotesnej nádoby.

Konzervy so zeleninou

Možno si myslíte, že zelenina v konzerve vydrží celý život, ale čím dlhšie leží na poličke, tým je pravdepodobnejšie, že sa štruktúra konzervy rozpadne a zelenina získa kovovú, plechovú chuť. Napríklad konzervy s vysokým obsahom kyselín, ako sú uhorky, môžu vydržať 12 až 18 mesiacov, ale konzervovaná zelenina s nízkym obsahom kyselín, ako je kukurica, môže vydržať až päť rokov. Na stránke FoodSafety.gov sa však uvádza, že konzervované výrobky sú zvyčajne bezpečné aj po uplynutí dátumu spotreby alebo dátumu minimálnej trvanlivosti, ak nemajú žiadne preliačiny, hrdzu alebo vypukliny. “Používajte princíp “prvý do skladu, prvý zo skladu”, aby ste najprv spotrebovali staršie položky,” povedala Maples pre INSIDER.

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov