Zaujímavosti

Spánkové apnoe: Zopár faktov o tomto ochorení

spánkové apnoe

videní: 2.3K

Spánkové apnoe, bežná, ale často prehliadaná porucha spánku, postihuje milióny ľudí na celom svete. Napriek jej rozšírenosti zostávajú mnohé aspekty tohto ochorenia širokej verejnosti neznáme. V tomto obsiahlom článku sa venujeme 20 fascinujúcim faktom o spánkovom apnoe a skúmame jeho príčiny, príznaky, vplyvy a spôsoby liečby.

Definícia spánkového apnoe

Spánkové apnoe je závažná porucha spánku, ktorá nastáva, keď sa dýchanie človeka počas spánku preruší. To môže viesť k tomu, že mozog a zvyšok tela nedostávajú dostatok kyslíka.

Typy spánkového apnoe

Existujú tri hlavné typy spánkového apnoe: obštrukčné spánkové apnoe (OSA), centrálne spánkové apnoe (CSA) a zmiešané spánkové apnoe. OSA, najčastejšia forma, je spôsobená zablokovaním dýchacích ciest, zvyčajne keď sa počas spánku prepadne mäkké tkanivo v zadnej časti hrdla.

Ochorenie postihuje 6% populácie

Spánkové apnoe je bežný stav. Podľa Americkej asociácie pre spánkovú apnoe postihuje viac ako 18 miliónov Američanov, čo je viac ako 6 % populácie.

Nediagnostikovaná choroba

Napriek svojej rozšírenosti zostáva spánkové apnoe často nediagnostikované. Americká asociácia pre spánkovú apnoe odhaduje, že až 80 % prípadov stredne ťažkej a ťažkej obštrukčnej spánkovej apnoe nie je diagnostikovaných.

Príznaky spánkového apnoe

Medzi bežné príznaky spánkového apnoe patrí hlasné chrápanie, epizódy zastavenia dýchania počas spánku, ktorých svedkom je iná osoba, náhle prebudenie sprevádzané dýchavičnosťou, sucho v ústach alebo bolesť hrdla po prebudení a nadmerná denná ospalosť.

Chrápanie

Hoci je chrápanie bežným príznakom spánkového apnoe, nie každý, kto chrápe, má spánkové apnoe. Chrápanie je príznakom sťaženého dýchania, preto je dôležité, aby sa ťažkí chrápači o tomto príznaku poradili s poskytovateľom zdravotnej starostlivosti.

Obezita

Obezita je významným rizikovým faktorom spánkového apnoe. Nadmerná telesná hmotnosť prispieva k spánkovému apnoe tým, že spôsobuje zvýšený tlak na horné dýchacie cesty, čo vedie k ich kolapsu a spôsobuje prerušenie dýchania.

Ochorenie u detí

Problém môže postihnúť aj deti. Medzi bežné príznaky spánkového apnoe u detí môže patriť pomočovanie, dusenie alebo slinenie, silné potenie počas spánku, poruchy učenia a správania a slabý výkon v škole.

Spojitosť s ochorením srdca

Spánkové apnoe sa často spája s ochorením srdca. Opakované epizódy nízkej hladiny kyslíka počas spánku môžu viesť k rôznym kardiovaskulárnym problémom vrátane vysokého krvného tlaku, infarktu, mŕtvice a nepravidelného srdcového rytmu.

Cukrovka

Spánkové apnoe je bežné u ľudí s cukrovkou 2. typu. Až 80 % ľudí s diabetom 2. typu má nejakú formu spánkového apnoe.

1 2 »

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov