Zaujímavosti

Spánkové apnoe: Zopár faktov o tomto ochorení

spánkové apnoe

videní: 2.4K

Ovplyvňuje duševné zdravie

Spánkové apnoe môže ovplyvniť duševné zdravie. Štúdie spájajú spánkové apnoe s depresiou, úzkosťou a inými poruchami duševného zdravia.

Zmena životného štýlu môže pomôcť

Zmeny životného štýlu môžu pomôcť zvládnuť spánkové apnoe. Patrí medzi ne zníženie hmotnosti, ukončenie fajčenia, zníženie konzumácie alkoholu a vyhýbanie sa spánku na chrbte.

Kontinuálny pozitívny tlak v dýchacích cestách (CPAP)

Najbežnejšou liečbou spánkového apnoe je liečba kontinuálnym pozitívnym tlakom v dýchacích cestách (CPAP). Prístroj CPAP dodáva cez masku stály prúd vzduchu, ktorý udržiava dýchacie cesty otvorené a zabraňuje epizódam spánkového apnoe.

Spánkové apnoe a ústne pomôcky

Na liečbu spánkového apnoe sa môžu používať aj ústne aparáty navrhnuté zubným lekárom alebo ortodontistom. Tieto pomôcky, podobne ako chrániče zubov, pomáhajú udržiavať dýchacie cesty počas spánku otvorené.

Chirurgický zákrok

V niektorých prípadoch sa na liečbu spánkového apnoe môže odporučiť chirurgický zákrok. Medzi chirurgické možnosti patrí uvulopalatofaryngoplastika (UPPP), maxilomandibulárny posun a tracheostómia.

Pohlavie

Spánkové apnoe je častejšie u mužov ako u žien. Riziko u žien sa však zvyšuje po menopauze.

Vek

Riziko spánkového apnoe sa zvyšuje s vekom. Môže však postihnúť ľudí všetkých vekových kategórií vrátane detí.

Genetika

Spánkové apnoe sa môže vyskytovať v rodinách, čo naznačuje genetický základ. Ľudia s rodinnou anamnézou spánkového apnoe majú zvýšené riziko vzniku tejto poruchy.

Nadmerná únava

Chronická únava je častým príznakom spánkového apnoe. Ľudia so spánkovým apnoe často pociťujú nadmernú dennú ospalosť v dôsledku prerušovaného spánku počas noci.

Ovplyvnenie kvality života

Neliečené ochorenie môže výrazne ovplyvniť kvalitu života, čo vedie k problémom s fyzickým zdravím, psychickým problémom, zníženej produktivite a zvýšenému riziku nehôd.

Spánkové apnoe je komplexná porucha s ďalekosiahlymi účinkami na zdravie a kvalitu života. Napriek jej rozšírenosti sa často nediagnostikuje a nelieči. Ak vy alebo niekto z vašich blízkych pociťuje príznaky spánkového apnoe, je dôležité vyhľadať lekársku pomoc. Pri správnej diagnostike a liečbe môžu ľudia so spánkovým apnoe viesť zdravý a plnohodnotný život.

Zdroj: facts | topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov