Tipy a triky

5 spôsobov, ako môžete pomôcť zvieratkám prežiť zimu

pomôcť

videní: 640

Chceš pomôcť zvieratkám prežiť zimu? Zima je pre zvieratá žijúce vonku najťažším obdobím v roku, ale s trochou ochoty a snahy im to môžeš troška uľahčiť. Ako na to?

Keď teploty začnú klesať k jednociferným číslam, pre divoké zvieratá sa začína boj o prežite. Ak napadne sneh a zamrznú vodné zdroje v okolí, majú ešte menej zdrojov potravy. Čo môžeš spraviť? Minimálne trocha pomôcť aspoň uprostred najtemnejšej zimy. Čo sa dá spraviť a ako im môžeš pomôcť?

Takto môžeš pomôcť zvieratkám prežiť zimu

Nakŕm vtáky a veveričky

Kvôli zimnému nedostatku hmyzu, červov, semien, bobúľ a iného jedla budú vtáky vďačné za každú tvoju pomoc. Ak nemáš možnosť si zriadiť vtáčiu búdku, kúp si závesnú potravu pre vtáctvo so zmesou loja a semienok – aj keď nemáš doma záhradu, môžeš ich zavesiť v neďalekom parku alebo na balkóne. Ak si vo svojom okolí spozoroval aj pohyb veveričiek, rozveseľ ich nesolenými orechmi a sušeným ovocím, snaž sa vyhnúť mokrému jedlu, ktoré v noci zamŕza.

5 spôsobov, ako môžeš pomôcť zvieratkám prežiť zimu

 

 

Daj do misky vodu

Aj keď je za oknom všetko krásne zasnežené, neznamená to, že zvieratá majú dostatok vody. Platí to najmä na miestach, kde sa sneh rýchlo zašpiní od soli a iných chemikálií. Aj vo voľnej prírode majú zvieratá často problém s nájdením sladkej vody, pretože veľa vodných zdrojov zamŕza. Nádobu s vodou stačí umiestniť na záhrade alebo pred bytovkou. Raz za deň skontroluj, či je jej tam dostatok alebo či náhodou v noci nezamrzla.

Prístrešiu sa potešia

Voľne žijúce zvieratá sú samozrejme prispôsobené vonkajšiemu životu, no to neznamená, že k nim je chlad láskavejší ako k ostatným. Vplyv ľudí na ich prirodzené prostredie im tiež dosť sťažuje hľadanie vhodného úkrytu pred nízkymi teplotami. Preto ak máš možnosť, ponúkni im pomoc. Stačí iba vyložiť von nejakú starú drevenú krabicu, do ktorej by sa mohli schovať napríklad ježkovia.

5 spôsobov, ako môžeš pomôcť zvieratkám prežiť zimu

Záhradu vyčisti až na jar

Pokiaľ patríš medzi šťastlivcov, ktorí majú vlastnú záhradu, skús trocha miesta nechať pre živočíchy žijúce okolo teba. Suché listy, zvyšky ostrihaných kríkov a iných rastlín v zime skvele poslúžia ako to pravé útočisko a skvelý úkryt. Takéto hromady konárov a lístia sú skvelým miesto, kde zopár chlpatých kamošov prezimuje.

Stromy a kríky ako prírodný zdroj potravy

Toto riešenie si bude vyžadovať trochu viac úsilia a plánovania, ale neskôr s ním bude menej práce. Na jar tohto roku môžeš vysadiť stromy alebo kríky, ktoré zvieratám poskytnú nielen úkryt, ale aj potravu s ich plodmi. Vyberaj si rastliny, ktorých plody na nich cez zimu vydržia, ako je jarabica, bodliak obyčajný, granátové jablko alebo šípka.

 

Zdroj: discoverwildlife topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov