TOP 10

12 zaujímavých faktov, ktoré vám ukážu olivy v úplne inom svetle

olivy

videní: 3.8K

Olivy sú nielen chutným doplnkom šalátov, pizze a stredomorských jedál, ale majú aj bohatú históriu a fascinujúce fakty. Či už ich máte radi plnené, marinované alebo len ako občerstvenie, olivy sú základom mnohých kuchýň na celom svete.

V tomto článku sa budeme venovať 12 zaujímavým faktom o olivách, ktoré prehĺbia váš vzťah k týmto malým kulinárskym skvostom. Dozviete sa všetko, čo potrebujete vedieť o tomto všestrannom ovocí, od ich starobylého pôvodu až po ich zdravotné účinky. Takže sa pohodlne usaďte, uvoľnite sa a ponorme sa do úžasného sveta olív! Olivy jednoducho milujete, alebo neznášate.

Olivovník je starobylým symbolom mieru a prosperity

Po stáročia olivovník predstavoval mier, plodnosť a hojnosť. Jeho olivové vetvičky sa v starovekom Grécku používali na korunovanie víťazných športovcov a olivové vence boli tiež symbolom mieru.

Sú bohaté na zdravé tuky

Napriek svojej malej veľkosti sú olivy veľmi bohaté na zdravé tuky. Pozostávajú predovšetkým z mononenasýtených tukov, o ktorých je známe, že podporujú zdravie srdca a znižujú riziko kardiovaskulárnych ochorení.

Majú množstvo odrôd

Na svete existuje viac ako 2 000 rôznych odrôd olív, z ktorých každá má svoj jedinečný chuťový profil. Medzi obľúbené odrody patria Kalamata, Manzanilla a Picholine, pričom každá z nich má odlišnú chuť a štruktúru.

Sú základom stredomorskej kuchyne

Stredomorská oblasť je známa svojimi kulinárskymi špecialitami a olivy v nej zohrávajú ústrednú úlohu. Používajú v rôznych pokrmoch, od olivového oleja až po tapenády a šaláty, ktorým dodávajú chuť a výživné látky.

Čierne a zelené olivy pochádzajú z toho istého stromu

Na rozdiel od všeobecného presvedčenia čierne a zelené olivy nepochádzajú z rôznych stromov. Ich farebný rozdiel je výsledkom zrelosti olív a použitého spôsobu spracovania. Zelené sa zbierajú skôr, zatiaľ čo čierne sa nechávajú dozrieť.

Sú prirodzeným zdrojom antioxidantov

Antioxidanty sú nevyhnutné na ochranu našich buniek pred poškodením spôsobeným škodlivými voľnými radikálmi. Olivy sú bohaté na polyfenoly, čo je druh antioxidantov, ktoré môžu pomôcť znížiť zápal a znížiť riziko chronických ochorení.

1 2 »

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov