Foto

Špajza plná potravín, ktoré pravdepodobne uskladňujete príliš dlho

špajza

videní: 5.9K

Špajza je plná potravín a je pravdepodobné, že mnohé z položiek, ktoré skladujete v špajze, majú prekvapivý dátum spotreby za niekoľko mesiacov (alebo dokonca rokov). Ale to, že výrobku ešte neuplynula doba spotreby, neznamená, že je v ideálnom stave na konzumáciu.

Hoci už viete, ktoré potraviny by ste nemali konzumovať po dátume spotreby, ako napríklad mlieko a syr, nebolo by prekvapujúce, keby ste sa nad potravinami v špajze nezamysleli. Možno by stálo za to dvakrát skontrolovať položky, ktoré vám vaša špajza ponúka. A uistite sa, že premýšľate o odstránení týchto potravín, ktoré by v prvom rade nemali patriť do vašej špajze. Skúste sa tak

Vaša špajza je pravdepodobne plná týchto potravín

Quinoa

Trvanlivosť celých zŕn, ako je quinoa a farro, závisí najmä od obsahu tuku. Teplo, vzduch a vlhkosť sú tromi najväčšími nepriateľmi celozrnných obilnín, pretože tieto prvky môžu negatívne ovplyvniť ich zdravé oleje, čo môže spôsobiť, že vaše zrná budú v špajze žltnúť. “Zrná by mali vždy vyzerať a voňať slabo sladko alebo by nemali mať žiadnu vôňu,” uvádza Rada pre celé zrná. “Ak cítite zatuchnutú alebo mastnú vôňu, zrná už nemajú svoj vrchol.”

Kurkuma

Vaše obľúbené mleté korenie, ako je kurkuma, paprika a muškátový oriešok, stráca svoju účinnosť približne po dvoch až troch rokoch. Konzumácia starého korenia nie je zdraviu škodlivá, ale už nepridá chuť vašim receptom. Urobte rýchly test vône a chuti, aby ste zistili, či je vaše korenie ešte čerstvé.

Prášok do pečiva

Rovnaké pravidlá pre mleté korenie platia aj pre prísady na pečenie. Vrecká s kypriacim práškom a jedlou sódou časom stratia svoju kypriacu schopnosť, čo pre vás znamená smutný, plochý koláč. Ich kysnutie môžete otestovať pomocou tohto jednoduchého vedeckého experimentu vo vašej kuchyni: Zmiešajte jedlú sódu s octom a prášok do pečiva s horúcou vodou. Ak sa vytvorí pena a bublinky, znamená to, že prísady sú stále dostatočne čerstvé na pečenie.

Grahamové sušienky

Otvorené vrecko grahamových sušienok by ste mali vždy vložiť do vzduchotesnej nádoby, aby ste zabránili prenikaniu vlhkosti, pretože nikto nemá rád, keď sa s’mores pripravujú zo starých grahamových sušienok. Neotvorená dávka grahamových sušienok však môže byť zatuchnutá aj vo vrecku, v ktorom sú dodané. Podľa stránky foodsafety.gov vydržia grahamové sušienky v špajze čerstvé zvyčajne až deväť mesiacov.

Oriešky a semienka

Nelúpané orechy, ako sú mandle a arašidy, budete chcieť jesť v priebehu niekoľkých týždňov až mesiacov. “Oriešky a semienka zvyčajne obsahujú veľké množstvo oleja a ten začne po niekoľkých mesiacoch v špajze žltnúť,” povedal pre INSIDER Tryg Siverson, šéfkuchár a spoluzakladateľ spoločnosti Feel Good Foods. Medzi príznaky žltnutia orechov alebo semienok patrí trávový zápach alebo zápach podobný farbe a tmavý alebo mastný vzhľad. Ak chcete dosiahnuť optimálnu čerstvosť a trvanlivosť, vložte orechy a semená do priehľadného vrecka do mrazničky a vložte ich do chladničky až na jeden rok.

Cereálie

Po troch mesiacoch otvorená krabica s cereáliami zovšednie v dôsledku pôsobenia vzduchu, ale uzavretá krabica by mala vydržať až rok. Trvanlivosť sa však môže líšiť, najmä ak cereálie obsahujú orechy, ktoré sú náchylnejšie na žltnutie. “To znamená, že ak budete jesť obilniny so žltými orechmi alebo olejmi, hrozí vám len veľmi malé riziko,” povedala pre TODAY Food Jennifer Kaplanová, inštruktorka na Culinary Institute of America. “Najčastejším vedľajším účinkom bude nepríjemná chuť.”

1 2 3 »

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov