Tipy a triky

Vedeli ste, ako dlho vydrží ryža v chladničke?

ryža

videní: 3.1K

Ako skladovať uvarenú ryžu v chladničke

Ako dlho vydrží ryža v chladničke? Dlhšie, ak ju tam dostanete rýchlo a v správnej nádobe. Ak chcete maximalizovať trvanlivosť uvarenej ryže, postupujte podľa týchto tipov našich odborníkov.

Rýchlo ju vložte do chladničky

Schneider odporúča pri ryži dodržiavať pravidlo dvoch hodín: Zvyšky by sa nemali nechávať na pulte pri izbovej teplote dlhšie ako dve hodiny. V takom prípade hrozí, že sa potraviny dostanú do nebezpečnej teplotnej zóny, v ktorej sa môžu množiť baktérie.

Použite plytkú, vzduchotesnú nádobu

“Veľký hrniec ryže zostane v chladničke teplý,” vysvetľuje Schneider. “Ak ju nezabalíte do plytkej nádoby, môže jej vychladnutie trvať päť až sedem hodín.”

To je problém, pretože ryža zostane v nebezpečnej zóne pre rast baktérií. Ak ryžou naplníte celú nádobu, použite takú, ktorá nie je hlbšia ako 4 palce. Sklenené nádoby na skladovanie, najmä tie so zapínaním na viečku, sú vzduchotesné a vhodné do mikrovlnnej rúry, čo z nich robí rozumnú voľbu. Ešte lepšie je použiť uzatvárateľné vrecko.

“Aby som ušetrila miesto v chladničke, rada skladujem ryžu v opakovane použiteľnom silikónovom vrecúšku, napríklad značky Stasher,” zdieľa skúsenosti s prípravou jedla Taylor Stinson, zakladateľka blogu o zdravej výžive The Girl on Bloor. “Len sa uistite, že ste vytlačili všetok vzduch.”

Zvážte mrazničku

Ak si nie ste istí, či uvarenú ryžu zjete do piatich alebo šiestich dní, zvážte, či ju namiesto do chladničky vložíte do mrazničky. “Zmrazenú varenú ryžu môžete mať po ruke tri mesiace a ľahko ju ohriať na minútu alebo dve v mikrovlnnej rúre na večeru na poslednú chvíľu,” hovorí Stinson.

Môžete ryžu zmraziť aj po tom, čo bola zmrazená? To sa môžete spoľahnúť! Ak zvyšky ryže v chladničke dosiahnu štvrtý alebo piaty deň, je to skvelý čas na jej presunutie do mrazničky.

Má druh ryže vplyv na to, ako dlho ju môžete skladovať?

“Podľa mojich vedomostí vydrží všetka ryža v chladničke a mrazničke rovnako dlho,” hovorí Stinson. “Nezaznamenal som rozdiel v kvalite alebo štruktúre v závislosti od druhu ryže.”

Jedinou výnimkou je, ak pripravíte ryžový pokrm, napríklad rizoto alebo nákyp, do ktorého sa niečo primieša. Tieto jedlá majú kratšiu trvanlivosť.

Ako dlho vydrží ryža v chladničke, keď je zapracovaná do pokrmu? “Ak nakoniec použijete ryžu arborio na prípravu rizota a primiešate do nej syr, mala by sa skonzumovať do troch dní, aby syr nezískal slizkú štruktúru,” navrhuje Stinson.

Ako najlepšie ohriať zvyšky ryže?

Tak ako pri každom ohrievaní zvyškov jedla, aj tu stačí jeden alebo dva kroky navyše. Ryža sa tak zmení zo studenej a suchej na vlhkú a nadýchanú. “Pred ohrievaním ryže v mikrovlnnej rúre ju radšej pokvapkám trochou vody, aby sa nevysušila,” hovorí Stinson. “Stačia 1 až 2 čajové lyžičky, aby ryža získala svoju niekdajšiu slávu.”

Ak máte trochu viac času alebo chcete pridať chuť, môžete použiť sporák. “Ryžu môžete zohrievať aj na panvici na sporáku s trochou oleja alebo masla,” zdieľa Stinson. “A opäť odporúčam pridať trochu vody, aby sa nevysušila.”

Majte na pamäti, že ani jeden z týchto spôsobov pravdepodobne nezabije žiadne baktérie, ktoré sa v ryži vytvorili. Takisto je rozumné vyhnúť sa príliš častému ohrievaniu ryže, pretože to len poskytuje viac príležitostí na rozvoj baktérií spôsobujúcich choroby.

Zdroj: rd / topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov