Tipy a triky

Vedeli ste, ako dlho vydrží ryža v chladničke?

ryža

videní: 3.0K

Nikto nechce jesť zvyšky ryže, ktorá sa pokazila alebo z ktorej by mu mohlo byť zle. Ak viete, ako dlho ryža vydrží v chladničke, môžete sa vyhnúť chorobám a maximalizovať životnosť zvyškov.

 

 

Nikdy nechceme plytvať jedlom, najmä tým, ktoré je uvarené a pripravené na konzumáciu. Ryža je jednou z najjednoduchších a najchutnejších príloh alebo základov výdatných jedál, preto ju máme často po ruke. Ako dlho však ryža vydrží v chladničke? Podobne ako odpovede na všeobecnejšie otázky, ako skladovať potraviny v chladničke a ako dlho vydržia zvyšky, aj odpoveď znie, že rôzne.

“Všetko závisí od toho, ako dobre bola ryža uvarená, ako dlho zostala vonku pri izbovej teplote a ako rýchlo sa ochladila,” hovorí doktor Keith R. Schneider, profesor a výskumník v oblasti bezpečnosti potravín na Floridskej univerzite. Nebojte sa – nie je to až také mätúce, ako si možno myslíte.

Ako dlho vydrží nevarená ryža?

Suchá, neotvorená, neuvarená ryža vydrží v špajze dosť dlho. Suchá biela ryža (medzi ktorú patria druhy ako arborio, basmati a jazmínová ryža) vydrží vo vzduchotesnej nádobe na skladovanie potravín takmer neobmedzene dlho, pričom štúdie zistili, že si zachováva svoju chuť a živiny až 30 rokov. Po otvorení bielej ryže, ak ju budete naďalej skladovať v uzavretej nádobe a na chladnom mieste, vydrží jeden až dva roky.
Na druhej strane, hnedá ryža vydrží vďaka vyššiemu obsahu oleja len približne šesť mesiacov.

Ako dlho vydrží uvarená ryža v chladničke?

Za optimálnych podmienok vydrží uvarená ryža v chladničke štyri až šesť dní, hovorí Schneider. Dĺžka trvania zvyškov ryže v chladničke však závisí od viacerých faktorov: od spôsobu varenia, od toho, ako dlho bola ryža v chladničke pri izbovej teplote, od toho, ako rýchlo sa ochladila, od toho, akú nádobu na skladovanie potravín ste si vybrali, od toho, ako je vaša chladnička preplnená (s tým vám môžu pomôcť organizéry v chladničke) a od toho, koľko ryže máte.

“Uvarili ste celú ryžu a hodili ju do chladničky vo veľkej nádobe s obmedzeným prúdením vzduchu, alebo ste použili plytkú nádobu s veľkým prúdením vzduchu? Má to vplyv,” hovorí Schneider.

Majte na pamäti, že odpoveď na otázku “Ako dlho vydrží ryža v chladničke?” platí pre zdravých ľudí, u ktorých nie je zvýšené riziko ochorení prenášaných potravinami. “Ak patríte do rizikovej skupiny , bol by som konzervatívnejší a povedal by som dva až štyri dni,” hovorí.

Ako zistíte, že sa ryža pokazila?

Keď sa snažíte zistiť, ako dlho vydrží ryža v chladničke a či sa nepokazila, platia mnohé z rovnakých pravidiel, ako keď zisťujete, ako dlho vydrží mlieko alebo ako dlho vydrží kuracie mäso. Ak je ryža slizká, zapácha alebo má viditeľné zmeny farby, je najlepšie ju vyhodiť. Podobne, ak ju vyberiete z chladničky a je tvrdá, suchá a chrumkavá, ryža je už po svojej najlepšej kvalite.

Čo sa stane, ak zjete zvyšky ryže, ktorá sa pokazila?

Ak zjete zvyšky ryže, ktoré sú výrazne zlé, môžete sa len trápiť s nepríjemnými zažívacími problémami – alebo môžete vážne ochorieť.

Nechutné jedlo

Ak sa pokúsite jesť ryžu, ktorá bola príliš dlho uložená v chladničke, môže to znamenať, že ryža už nebude mať tú správnu chuť – a to môže ovplyvniť aj chuť ostatných potravín na vašom tanieri. Podobne sa zhorší aj štruktúra ryže, čím dlhšie je skladovaná v chladničke, pričom sa z ľahkej a vlhkej stane suchá a chrumkavá. A nikto nemá rád chrumkavú ryžu.

Syndróm vyprážanej ryže

Ide o najčastejšiu príčinu otravy jedlom zo zvyškov ryže. Syndróm vyprážanej ryže, ktorý vzniká v dôsledku kontaminácie baktériou Bacillus cereus, sa stáva problémom len vtedy, keď sa ryža nedostane z hrnca priamo na tanier.

“Drvivá väčšina ryže sa konzumuje hneď po uvarení,” hovorí Schneider. “Na to, aby sa stala problematickou, potrebujete veľa hodín.” Ak sa však ryža nechá príliš dlho pri izbovej teplote alebo sa veľká porcia teplej ryže uskladní v chladničke v hlbokej nádobe, tieto baktérie sa môžu rozmnožiť a spôsobiť problémy.

Najčastejšími typmi ochorení zo syndrómu vyprážanej ryže sú zvracanie a hnačka, ale vo veľmi zriedkavých prípadoch, ak ryža obsahuje abnormálne vysoké množstvo B. cereus, môže spôsobiť vážnejšie ochorenie.

Hoci je rozumným spôsobom, ako si zachovať bezpečnosť, uistiť sa, že zvyšky ryže po šiestich dňoch alebo maximálne po týždni vyhodíte, väčším kľúčom k tomu, aby ste sa vyhli týmto problémom, je uistiť sa, že ryžu skladujete správne.

1 2 »

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov