TOP 10

Mozog a jeho úžasné vlastnosti. Vedeli ste o nich?

mozog

videní: 4.7K

Aj mozog dospelého človeka stále vyrába nové neutróny

Grafika neurónu

Zatiaľ čo väčšina našich neurónov je s nami od narodenia a vek si vyberá daň, váš mozog stále vytvára nové neuróny. Tieto neuróny sa považujú za dôležité pre učenie, pamäť a reagovanie na stres. A dobrým spánkom, cvičením a vyváženou stravou k tomu môžeš prispieť aj ty!

Takmer polovica detskej energie prúdi do ich mozgu

Aby mozog zostal bežať na špičkovej úrovni, vyžaduje si značné množstvo energie. A pre malé deti to platí niekoľkonásobne. To platí ale iba pre ratolesti v predškolskom veku. Počas puberty sa telo vyvíja a rastie, takže vývoj mozgu je pomalší.

Cvičenie je rovnako dobré pre telo aj pre mozog

Profesionálni športovci vedia, aké dôležité je nabitie ich mozgu, aby sa ubezpečili, že dokážu do tréningu vložiť maximálne úsilie a energiu. Je to kvôli psychickej stimulácii, ktorá prichádza s cvičením, ale aj preto, že zdravý kardiovaskulárny systém znamená lepšie rozloženie mozgu. A to hlavne pri začiatkoch skúšania niečoho nového, kedy sa tá malá vec v tvojej hlave naozaj snaží si všetko zapamätať.

Vďaka mozgu vidíš cez uši

Grafika oka

Neuroplasticita alebo schopnosť mozgu reorganizovať sa a zmeniť sa po celý život človeka je skutočne pozoruhodná vec. Totižto, časť mozgu, ktorá je zvyčajne pripojená k našim očiam, sa môže prepojiť zo zvukovými informáciami.

 

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov