TOP 10

Mozog a jeho úžasné vlastnosti. Vedeli ste o nich?

mozog

videní: 4.4K

Mozog je jednou z najúžasnejších a najzložitejších častí ľudského tela a pritom zaberá iba malinký zlomok priestoru. Ale aj napriek tomu o ňom vieme málo.

Mozog je orgán, ktorý slúži ako centrum nervovej sústavy všetkých stavovcov a väčšiny bezstavovcov – iba niektoré bezstavovce, ako napríklad špongie, medúzy a hviezdice nemajú mozog, aj keď roztrúsené nervové tkanivo je u nich prítomné. Nachádza sa v hlave, zvyčajne blízko primárnych zmyslových orgánov. Čo ale ďalšie fakty?

Samotný mozog necíti bolesť

Zaujímalo ťa niekedy, ako je možné, že sa operácie mozgu môžu vykonávať v bdelom stave? Je to preto, lebo mozog nemá žiadny prah bolesti. Keď má človek napríklad bolesti hlavy, často sa to považuje za bolesť prameniacu z mozgu, ale v skutočnosti to tak nie je.

Tvoj mozog je chamtivý

mozog

 

Aj keď tvorí asi iba 3 percentá tvojej telesnej hmotnosti, dostáva 30 percent krvi, ktorú čerpá tvoje srdce. To ukazuje, koľko pozornosti a podpory si vyžaduje v porovnaní s ostatnými zdanlivo dôležitými oblasťami tela. Je ako rozmaznané a náročné dieťa, ale napriek tomu je veľmi inteligentné a efektívne. A trvá mu asi 1/10 000 sekundy, aby na niečo zareagoval a vytvoril akciu.

V skutočnosti využívaš väčšinou skoro celý mozog

Filmy a fámy o tom, že reálne využívaš iba 10 % svojho mozgu teraz môžeš hodiť do priečinku vedomostí, ktoré ťa celý život klamali. Faktom však je, že väčšina tvojho mozgu neustále pracuje – cíti, spracováva informácie, premýšľa, hýbe sa a dokonca sníva.

Mozgové vlny sú ešte aktívnejšie, keď snívaš

Keď spíš, tak si môžeš myslieť, že vtedy sa tvoj mozog vypne. Ale v skutočnosti robí oveľa viac, ako keď niekam ideš, rozprávaš, ješ alebo premýšľať. Spánok, a to najmä v počiatočných fázach, využíva aktivitu Theta, ktorá je väčšia ako tie zvyšné počas dňa.

1 2 3 »

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov