TOP 10

Smiech ako liek? Pre toto by ste sa mali smiať každý deň

smiech

videní: 780

Smiech je súčasťou ľudského života a správania, je to reakcia mozgu, ktorou pomáha objasniť svoje zámery v sociálnej komunikácii a poskytne emocionálny kontext konverzácie. Taktiež funguje ako signál, že si súčasťou skupiny a pozitívne spolupracuješ s ostatnými.

Smiech je znakom pohody, a je to aj spôsob, ako sa vysporiadať so zlými vecami. Úsmev pomáha vyplaviť a eliminovať toxíny z ľudského tela. Telo a myseľ sú spojené, preto je do smiechu zapojených veľa svalov. Bolo preukázané, že smiech má množstvo rôznych  blahodarných účinkov na ľudské telo.

 

 

1. Predlžuje život

Podľa niektorých výskumov zverejnených v časopise Aarchives of General Psychiatry, u starších ľudí, ktorí sa viac sústreďujú na lepšie veci než na tie zlé, bola menšia pravdepodobnosť, že zomrú skôr ako pesimisti. Medzi 65 – 85 ročnými účastníkmi experimentu bola o 55 % menšia pravdepodobnosť, že zomrú skôr ako pesimistickí ľudia.

2. Posilňuje tvoj imunitný systém

Výskumníci zistili, že smiech skutočne posilňuje imunitný systém, zvyšuje počet protilátok produkujúcich T-bunky. To nás potom robí viac imúnnych voči kašľu a prechladnutiu. Tiež znižuje hladinu najmenej štyroch hormónov, ktoré sú spojené so stresom, takže po dobrom smiechu by si mal byť oveľa menej nervózny a napätý.

3. Pomáha od bolesti

Bolo zistené, že smiech znižuje bolesť. Nielen, že odvráti bolesť, ale navyše aj uvoľňuje do tela endorfíny, ktoré  sú silnejšie ako rovnaké množstvo morfia. Britské štúdie ukazujú, že iba 15 minút smiechu dokáže zvýšiť toleranciu bolesti zhruba o 10 % vďaka endorfínu uvoľneného do mozgu. Tieto endorfíny spôsobujú príjemný pocit pokoja, rovnako aj dočasné zmiernenie bolesti.

4. Znižuje depresie

Je už dlho známe, že smiatie sa pomáha ľuďom, ktorí trpia depresiami. Úsmev znižuje napätie, stres, úzkosť a podráždenie a znižuje všetky faktory, ktoré prispievajú k smutnej nálade. V štúdii publikovanej v Geriatrics and Gerontology International bolo zistené, že terapia smiechom znižuje depresie a u starších pacientov navodzuje pocit pohody a zlepší ich sociálne cítenie.

5. Posilňuje vzťahy

Ak si hľadáš nového partnera, pomôže ti ho nájsť smiech. Muži milujú ženy, ktoré sa smejú v ich prítomnosti. A ak už s niekým si, tak rovnaký zmysel pre humor je dôležitým faktorom, kvôli ktorému tvoj vzťah funguje hladko.

1 2 »

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov