Zaujímavosti

Prečo sa nakláňame doprava, keď sa bozkávame?

doprava

videní: 546

Náš mozog je orgán, ktorý sa skladá z dvoch polovíc – z ľavej a pravej strany. Existuje nejaký dôvod v našej hlave, prečo nás to ťahá pri bozkávaní doprava?

Existuje veľa funkcií, napríklad jazykové znalosti alebo schopnosť písať jednou rukou, ktoré sú usporiadané väčšinou do jednej alebo druhej strany mozgu. Jednoduché testy správania umožnili odhaliť, ako vnímame a reagujeme so svetom často bez toho, aby sme si toho boli vedomí. Má s tým spoločné aj bozkávanie sa s naklonenou hlavou doprava?

 

 

Prečo sa nakláňame doprava, keď sa bozkávame?

Skúmanie toho, ako ľudia vnímajú diagram rôzne orientovaných čiar a uhlov naznačilo fakt, že ľudia majú zvyčajne v podvedomí stanovené vnímanie všetkého v smere hodinových ručičiek. Zároveň to súvisí aj s množstvom fyzických inštinktov, ktoré ako živočíšny druh máme, napríklad keď otáčaš hlavou. Pri pohľade na výskum vizuálnej psychofyziky a vizuálnej neurovedy vedci pozorovoali rôzne percepčné a behaviorálne javy, ktoré určujú našu smerovú zaujatosť.

 

 

Mnoho z týchto inštinktov získame práve na začiatku života. Bábätká majú napríklad tendeciu točiť hlavičkou vždy doprava a následne naťahujú ľavú ruku smerom od tela, aby tento pohyb kompenzovali. Niektoré ďalšie výskumy zistili, že toto inštinktívne točenie hlavou doprava prechádza až do dospelosti. Pri bozkávaní drvivá väčšina ľudí nakláňa hlavu doprava. Je to ale vlastnosť, s ktorou sa ľudia narodia, alebo je to výsledok učenia sa a vnímania?

Prečo sa nakláňame doprava, keď sa bozkávame?

V západných spoločnostiach je bozkávanie celkom bežným javom, či už na verejnosti alebo v televízii. Odrážajú však tieto bozky na obrazovke spoločnosť alebo ovplyvňujú dokonca správanie ľudí? Predchádzajúce výskumy v tejto oblasti sa nad tým zamýšľala, no jej závery nemusia odrážať to, čo prirodzene robíme. Faktom ale zostáva, že viac ako dve tretiny pozorovaných jedincov nakláňa hlavu doprava. Môže to ale súvisieť aj s tvojou dominantnou rukou (tou, ktorou píšeš), pretože praváci sa nakláňajú doprava a ľaváci zas doľava. Ukazuje sa, že ľudia sú si podobní aj keď nepochádzajú z rovnakých spoločenských vrstiev a kultúr. V tejto štúdii sa napríklad zistilo, že mužské publikum až 15-krát viac iniciovalo bozk oproti ženám.

 

Zdroj: LiveSciencetopdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov