Zaujímavosti

Muža hospitalizovali v nemocnici po tom, čo sa pokúsil objať ženevskú fontánu

objať

videní: 684

 

V rokoch 1850 až 1890 zaznamenala Ženeva prudký nárast počtu obyvateľov z iba 64 000 na viac ako 100 000. Ako centrum priemyslu a obchodu sa v Ženeve objavovali nové technológie a tieto nové stroje si vyžadovali značné množstvo energie.

Na zabezpečenie energie pre tieto nové stroje inžinieri využili prúd rieky Rhôny a skonštruovali hydraulické čerpadlo, ktoré mohlo využívať vodu na pohon továrenských strojov – najmä v hodinárskych dielňach.

Fontána vznikla náhodou

V noci, keď robotníci odišli domov, sa však v systéme vytvoril nadmerný tlak. Inžinieri sa spočiatku museli ponáhľať, aby zastavili každé čerpadlo zvlášť – až kým nepridali bezpečnostný ventil na reguláciu tlaku. Vedľajším produktom tohto bezpečnostného ventilu bola mohutná fontána vody striekajúca do neba.

V tom čase voda dosahovala výšku len približne 45 metrov. Nakoniec inžinieri vypracovali systém, ktorý už nevyžadoval, aby mohutná fontána striekla do vzduchu – ale miestni obyvatelia aj návštevníci si prerušované striekanie fontány obľúbili.

Mesto Ženeva sa rozhodlo oficiálne zriadiť fontánu ako turistickú atrakciu. Zároveň ju premiestnili na viditeľnejšie miesto pozdĺž prístavu, kde stojí dodnes.

Spočiatku bola v prevádzke len v nedeľu a počas sviatkov, ale ukázalo sa, že je taká populárna, že ju mesto začalo príležitostne zapínať aj v pracovných dňoch. Problémom bolo, že vodu čerpala z verejného systému pitnej vody.

V roku 1951 ju potom opäť upravili, chŕlila vodu vyššie do vzduchu a čerpala ju priamo z jazera. Pred vystrelením vody do vzduchu prechádza filtračným systémom.

Odvtedy sa používajú tie isté čerpadlá, hoci mesto urobilo na fontáne niekoľko ďalších vylepšení vrátane premietacieho boxu s LED diódami, ktorý môže fontánu osvetliť rôznymi farbami.

Zdroj: allthatisinteresting | topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov