Zaujímavosti

Čo je to ghosting a prečo nám ním ľudia dokážu ublížiť?

ghosting

videní: 914

Ghosting – Jednoducho ukončiť akúkoľvek komunikáciu s niekým je zlá etiketa. Tu je návod, ako sa vyhnúť týmto ľuďom vo vašom živote – a čo robiť, ak ste sa stali duchmi. Ghosting je totižto odvodený od slova Ghost – duch.

Najlepšie kamarátky Sydney L. a Marie M., obe 27-ročné, sa stretli v cirkevnej skupine a takmer každý deň rok sa stretávali alebo rozprávali a zdieľali svoje najvnútornejšie myšlienky a pocity. A potom jedného dňa Marie hovorí: „Sydney jednoducho prestala odpovedať na moje hovory a správy bez akéhokoľvek varovania alebo vysvetlenia. Spravila zo mňa ducha.” Je to až príliš známy zážitok, ale čo je to vlastne ghosting? A čo je dôležitejšie, prečo je to také zraňujúce?

Ghosting – postup ukončenia akejkoľvek komunikácie s niekým bez udania vysvetlenia – sa môže vyskytnúť v akomkoľvek type vzťahu, vrátane medzi romantickými partnermi, priateľmi, spolupracovníkmi a rodinou. A je to bežnejšie, ako si možno myslíte. V prieskume YouGov z roku 2019 sa jedna tretina dospelých v USA priznala, že to robí v medziľudskom vzťahu, zatiaľ čo prieskum Indeed z roku 2021 zistil, že 77 % uchádzačov o prácu uviedlo, že ich potenciálny zamestnávateľ podviedol (a 18 % uchádzačov priznalo, že praktizujú ghosting).

“Ghosting môže byť neuveriteľne bežnou praxou, ale to neznamená, že je menej hrubý alebo dokonca správny,” hovorí Jeff Temple, PhD, licencovaný psychológ, profesor a výskumník vzťahov na University of Texas Medical Branch. “Je to jedna z najbolestivejších vecí, ktoré môžete urobiť inej osobe.” Inými slovami, ghosting nie je len slang Generácie Z na zastavenie vzťahu – je to tiež zlá etiketa.

Marie súhlasí. Keď zostala zmätená a so zlomeným srdcom, niekoľkokrát sa pokúsila nadviazať spojenie so Sydney, dokonca aj rok od udalosti. „Snažila som sa ospravedlniť za čokoľvek, čo ma napadlo, ale nič nefungovalo. Odvtedy som o nej nepočula ani slovo,“ vysvetľuje. „Musela som sa zmieriť s tým, že sa nikdy nedozviem, prečo sa rozhodla ukončiť naše priateľstvo. A môžem úprimne povedať, že bolesť zo straty hlbokého priateľstva bolela horšie ako akýkoľvek romantický rozchod, ktorým som prešla. Trvalo mi dlho, kým som sa z toho dostal.”

Znie to povedome? Ghosting je rovnako zlý v romantike. Aby sme vám pomohli vysporiadať sa s týmto bežným javom (a lepšie mu porozumieť), požiadali sme odborníkov, aby vysvetlili všetko, čo potrebujete vedieť o ghostingu. Čítajte ďalej a zistite ich najlepšie tipy.

Čo je to ghosting?

Skôr ako skutočne pochopíte, ako na vás môže ghosting pôsobiť, musíte pochopiť základy. Takže, čo je to ghosting? „Ghosting je presne to, ako to znie: Ticho mizne z niečieho života, ako duch,“ hovorí Ramani Durvasula, PhD, autor, licencovaný klinický psychológ, profesor psychológie na Kalifornskej štátnej univerzite v Los Angeles a odborník na toxické vzťahy. “Táto osoba preruší všetku komunikáciu bez varovania alebo vysvetlenia.”

Nie je to nový koncept, hoci samotné slovo je relatívne nové. S touto modernou definíciou sa začalo objavovať začiatkom roku 2000 a Merriam-Webster ju pridala do slovníka v roku 2017.

Aj keď je výraz ghosted taký všadeprítomný, že sa stal názvom filmu Apple TV+ (v ktorom je, samozrejme, hlavný muž duchom ženy, s ktorou sa spojil), môžete sa stretnúť aj so synonymami ghosting, vrátane fadeaway a swerve. (Nazýva sa to írsky východ, ak sa namiesto rozlúčky rozhodnete opustiť večierok.)

Ghosting je najbežnejší pri zoznamovaní – najmä zoznamovaní online alebo prostredníctvom aplikácií –, ale môže sa stať aj v akomkoľvek type medziľudského alebo profesionálneho vzťahu, hovorí Gabriela Reyes, LMFT, licencovaná terapeutka v San Jose v Kalifornii a expertka na etiketu a etiketu sociálnych médií. vzťahy pre zoznamovaciu aplikáciu Chispa.

Prečo ľudia vytvárajú duchov?

Temple hovorí, že ľudia nechávajú zmiznúť ľudí z mnohých dôvodov: obavy z toho, že tomu druhému ublížia, strach, že nezvládnu svoje pocity, túžba vyhnúť sa následkom zlomu alebo ísť rýchlo ďalej, rozpaky alebo preto, zaberie menej času ako rozprávanie. „Niekto sa občas stane aj neúmyselným duchom, pretože je zábudlivý,“ dodáva.

Ale najčastejším dôvodom, prečo ľudia idú do izolácie, je jednoducho to, že je to jednoduchšie ako viesť náročný rozhovor.

„Mnohí ľudia sa neučili, ako vyzerá zdravá komunikácia dospelých vo vzťahoch, a tak sa rozhodli pre najjednoduchšiu cestu von – ghosting,“ hovorí Durvasula. V podstate sa nikdy nenaučili etiketu pre diskusiu o potenciálne bolestivých témach, alebo nevedia, ako povedať nie, takže namiesto toho prestanú hovoriť, hovorí.

Aké sú príznaky ghostingu?

Vedieť, čo je ghosting a čo nie, vám môže pomôcť pochopiť komunikačné problémy, s ktorými sa stretávate, a vyhnúť sa tomu, aby ste zmizli medzi ostatnými. Známym znakom toho, že ste sa stali duchom, je, že druhá osoba úplne nereaguje na akýkoľvek typ komunikácie, hovorí Reyes. Takto to môže vyzerať:

  • Vaše správy sú ponechané na „prečítané“ (alebo sa neotvárajú vôbec).
  • Už nemôžete vidieť ich profily na sociálnych sieťach.
  • Máte zablokované posielanie správ na sociálnych sieťach.
  • Odpojili sa od vás v zoznamovacích a/alebo sociálnych aplikáciách.
  • Neodpovedajú na vaše telefonáty.
  • Osobne sa vám vyhýbajú alebo hľadajú výhovorky, aby sa vyhli miestam, kde budete.
  • Žiadajú spoločných priateľov, aby vám o nich nehovorili.
  • Vyhýbajú sa výzvam na stretnutie.
1 2 »

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov