Zaujímavosti

Kvalita spánku ovplyvnená našimi pocitmi? Výskum vam prezradí viac

kvalita spánku

videní: 477

Môže byť kvalita spánku ovplyvnená naším pocitom a spokojnosťou so spánkom? Po dobrom spánku sa prebúdzame oddýchnutí a plní energie – však? Podľa nového výskumu uverejneného v časopise Emotion1 môže byť odpoveď na túto otázku trochu zložitejšia. Totiž na tom, ako si myslíte, že ste spali, môže záležať viac ako na skutočných faktoroch kvality spánku. Zistilo sa toto.

Je ovplyvnená kvalita spánku našimi pocitmi?

V rámci tejto štúdie výskumníci sledovali viac ako 100 mladých účastníkov počas dvoch týždňov. Sledovali ich spánkové návyky v súvislosti s takými vecami, ako je nálada a úroveň energie.

Účastníci si viedli spánkové denníky, do ktorých si zaznamenávali, kedy začali zaspávať, kedy išli spať, ako dlho im trvalo zaspať, kedy sa zobudili, ako dlho im trvalo vstávanie z postele a ako boli so svojím spánkom spokojní.

Potom počas dňa účastníci hodnotili svoje emócie a spokojnosť so životom. Zároveň nosili monitory aktivity, aby sledovali svoj pohyb v porovnaní s odpočinkom.

A keď sa autori štúdie pozreli na všetky údaje, s prekvapením zistili, že spokojnosť so spánkom zohráva v pohode účastníkov väčšiu úlohu, ako by ste si možno mysleli.

Ako vysvetľuje hlavná autorka štúdie doktorka Anita Lenneisová v tlačovej správe: “Naše výsledky ukázali, že to, ako mladí ľudia hodnotili svoj spánok, dôsledne súviselo s tým, ako vnímali svoju pohodu a životnú spokojnosť.” Dodáva, že keď účastníci uviedli, že spali lepšie ako zvyčajne, na druhý deň napríklad skutočne prežívali viac pozitívnych emócií a mali vyšší pocit životnej spokojnosti.

Medzitým meranie kvality spánku monitorom aktivity, ktoré sa používa na určenie účinnosti spánku, nepredpovedalo pohodu.

“To naznačuje, že existuje rozdiel medzi kvalitou spánku meranou aktigrafiou a vlastným vnímaním kvality spánku v tom, ako súvisia s hodnotením pohody ľudí,” hovorí Lenneis.

Čo s tým robiť?

Výsledky tejto štúdie naznačujú, že spôsob, akým si myslíte, že ste spali, môže prispieť k vašej nálade na druhý deň. Je to viac ako to, čo vám môže povedať zariadenie na sledovanie spánku.

Ako poznamenáva Lenneis: “Aj keď zariadenie na sledovanie spánku môže tvrdiť, že ste včera spali zle, vaše vlastné vnímanie kvality spánku môže byť celkom pozitívne. A ak si myslíte, že ste spali dobre, môže to pomôcť zlepšiť vašu náladu na druhý deň.”

Podobne vám zariadenie na sledovanie spánku, ktoré vám povie, že ste spali dobre, môže pomôcť prehodnotiť, ako dobre ste v skutočnosti spali. Ak máte pocit, že ste sa nevyspali dobre, dodáva.

“Zariadenie na sledovanie spánku ponúka informácie o vašom spánku, ktoré zvyčajne nie sú prístupné počas spánku. Môže tak zlepšiť vaše subjektívne vnímanie včerajšieho spánku, a tým aj vašu celkovú pohodu na ďalší deň,” tvrdí Lenneisová.

Samozrejme, ak chcete optimalizovať svoj spánok, a to subjektívne aj objektívne, výskumom podložený nehormonálny doplnok je dobrým začiatkom. Naše obľúbené nájdete tu.

Čo z toho môžeme vyťažiť?

Myseľ je mocná vec, a keď si hovoríme, že sme sa dobre vyspali, zdá sa, že naše telo tomu verí. Nielen to, ale aj sledovanie spánku vám môže pomôcť lepšie posúdiť, ako dobre ste sa skutočne vyspali. Na konci dňa (a ráno…) je jasné, že príbehy, ktoré si rozprávame o tom, ako sa cítime, môžu mať veľký vplyv na našu náladu a pohodu.

Zdroj: minbodygreen | topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov