Zaujímavosti

Čo je to ghosting a prečo nám ním ľudia dokážu ublížiť?

ghosting

videní: 949

Ghosting sa často stáva z ničoho nič, ale niekedy môžete vidieť známky iných hrubých konverzačných návykov, vrátane vyblednutia pred úplným zastavením komunikácie, hovorí Temple. Známky, že niekto mizne, môžu zahŕňať:

  • Trvá niekoľko dní, kým reagujú na vaše SMS alebo hovory.
  • Na poslednú chvíľu rušia dohodnuté plány.
  • Rozprávajú sa s vami len o nejasných alebo povrchných veciach.
  • Nepozývajú vás von, neposielajú vám esemesky ani inak nezačínajú komunikáciu.
  • Používajú „strúhanku“ alebo vám sporadicky venujú len malé kúsky pozornosti.

Ak sa pri čítaní tohto článku cítite nekomfortne, je to preto, že tieto veci bolia – aj keď prichádzate o náhodných známych alebo ľudí z práce, hovorí Durvasula. “Všetci máme veľmi základnú a krásnu potrebu ľudského spojenia a v jadre toho útočia duchovia,” hovorí.

V najlepšom prípade, keď sa stanete duchom, budete sa cítiť zmätení, znepokojení a frustrovaní. V najhoršom prípade vás to núti spochybňovať svoju vlastnú hodnotu a zanecháva vám veľa nezodpovedaných otázok, z ktorých sa môžete cítiť zle na dlhú dobu.

Čo by ste mali robiť, ak ste sa stali duchom?

Nie je toho veľa, čo by ste mohli urobiť, aby ste veci napravili, ak ste to vy, kto je duchom – koniec koncov, čo je duchovné, ak nie náhly koniec vzťahu bez možnosti ho napraviť? Ale naši odborníci majú niekoľko tipov na riešenie a liečenie.

Prestaňte sa naťahovať po troch pokusoch

Môžete skúsiť jeden až trikrát osloviť a zistiť, či nedošlo k nedorozumeniu, ale ak stále neodpovedajú, správna etiketa hovorí, že by ste mali rešpektovať ich hranice a nevyslovenú túžbu po ukončení komunikácie – akokoľvek bolestivé a mätúce to môže byť, hovorí Temple.

Nezapájajte ostatných

Ďalšou častou chybou v etikete, ktorú Durvasula vidí, je, že urazená osoba využíva ako sprostredkovateľa spoločných priateľov alebo rodinu. „Je lákavé požiadať priateľa, aby sa porozprával s ‚duchom‘, aby ste dostali nejaké odpovede, ale málokedy to dopadne pozitívne,“ hovorí. “Je pravdepodobnejšie, že to zhorší situáciu a postaví prostrednú osobu do nepríjemnej pozície.”

Venujte sa nezúčastnenej strane

Nemali by ste hovoriť so svojím „duchom“ alebo sa sťažovať (ani zdvorilo!) na vzájomné prepojenia. Ale môžete a mali by ste sa o probléme porozprávať s dobrým priateľom alebo členom rodiny, ktorí vám môžu poskytnúť podporu a pripomenúť vám, že vás milujú ostatní ľudia, hovorí Temple.

Urobte serióznu starostlivosť o seba

Uprednostnite starostlivosť o seba – fyzicky a duševne, hovorí Reyes. „Bohužiaľ, ghosting je bežný a ak ste sa stali duchmi po tom, čo ste niekomu venovali veľa energie, môže to byť veľmi vyčerpávajúce,“ hovorí. “Doprajte si viac času na odpočinok a zotavenie.”

Pokračujte v budovaní vzťahov

Je bežné, že sa spoločensky stiahnete po tom, čo ste sa stali duchmi, ale to vám spôsobí, že sa budete cítiť izolovanejší a umocní to negatívne pocity. Nedovoľte, aby vám ghosting zabránil v pokusoch nadviazať alebo prehĺbiť spojenie s ostatnými, hovorí Reyes. S touto jedinou osobou to možno nevyšlo, ale nie ste zlomený a zaslúžite si pozitívne vzťahy všetkého druhu. Zamerajte sa na udržiavanie existujúcich vzťahov a vytváranie nových.

Ako sa môžete vyhnúť tomu, aby ste niekomu ublížili?

Ghosting je v najlepšom prípade chyba etikety a v horšom prípade neuveriteľne neláskavá. “Ak je to možné, mali by ste sa vyhnúť tomu, aby ste vytvárali duchov,” hovorí Temple. “Nakoniec konverzácia vo všeobecnosti funguje lepšie pre obe strany, aj keď je to ťažké.”

Ak ste v pokušení zmiznúť alebo z niekoho vytvoriť ducha, začnite tým, že sa vžijete do jeho kože a premýšľajte o tom, ako by ste sa cítili. “Trocha empatie je veľmi dlhá,” hovorí.

Máte nervy z ťažkého rozhovoru? Nacvičte si to vopred s niekým iným alebo si to napíšte, aby ste si vybudovali sebadôveru a ujasnili si myšlienky. Toto je dobrý čas na zváženie vašich vecí, o ktorých sa nedá vyjednávať, a hraníc, ktoré by ste chceli pre vzťah, dodáva Durvasula. (Pamätajte, že hranice sú jednoducho veci, ktoré budete alebo nebudete robiť – nekontrolujú správanie inej osoby.)

Potom… len to urobte. “Nikdy to nebude jednoduchšie a čakanie len predlžuje úzkosť pre vás aj pre nich,” hovorí Temple.

Ak ste niekto, kto má problém zapamätať si, že máte odpovedať na SMS a správy (a tým neúmyselne niekoho zhadzujete), nastavte si každý deň čas, kedy si prejdete telefón, vyhľadáte všetky zmeškané hovory alebo správy a budete na ne odpovedať. Je lepšie dostávať dennú pripomienku, ako praktizovať zlú etiketu pri odosielaní správ.

Je niekedy v poriadku urobiť z niekoho ducha? Iróniou sa Marie priznáva, že sama urobila zo zopár ľudí duchov – na zoznamovacích aplikáciách. „Ak idem na prvé rande a neklapne to, jednoducho sa od nich odpojím v aplikácii,“ hovorí. “Nepotrebujeme sa o tom rozprávať.”

Naši odborníci tvrdia, že existuje niekoľko príležitostí, napríklad pri používaní zoznamovacích aplikácií, kedy môže byť ghosting vhodným krokom. Napríklad, ak narazíte na nejaké červené vlajky vo vzťahu, možno budete chcieť prejsť do režimu duchov.

Vzťahy sú komplikované, pretože ľudia sú komplikovaní. Je pravdepodobné, že sa ocitnete v situáciách, keď jedna osoba chce ukončiť vzťah. Vo väčšine situácií je zdvorilá a láskavá vec, ktorú musíte urobiť – precvičiť si dobrú komunikáciu a vyhnúť sa tomu, aby ste z druhej osoby urobili ducha.

Zdroj: rd | topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov