Foto

Divy sveta: 10 najkrajších a najzaujímavejších z nich!

divy sveta

videní: 6.8K

Ľudí už po stáročia fascinujú obdivuhodné architektonické a technické diela, ktoré sa nazývajú divy sveta. Sú to pamiatky, ktoré prešli skúškou času, prežili vojny, prírodné katastrofy a politické prevraty a naďalej nás inšpirujú svojou veľkoleposťou a nádherou.

Od vysokých pyramíd v Gíze až po majestátny Tádž Mahal sú tieto zázraky svedectvom vynaliezavosti, tvorivosti a vytrvalosti našich predkov. Poďte s nami! Vydáme sa na dobrodružnú výpravu, aby sme objavili 10 najväčších divov sveta. Zistite, prečo sú také výnimočné.

AKÉ SÚ TIE NAJKRAJŠIE A NAJZAUJÍMAVEJŠIE DIVY SVETA?

 

Veľká pyramída v Gíze – najstarší div starovekého sveta

Veľká pyramída v Gíze je jediným zachovaným divom starovekého sveta a už tisíce rokov vzbudzuje predstavivosť ľudí. Táto vysoká stavba, postavená pred viac ako 4 500 rokmi, je dôkazom vynaliezavosti a inžinierskych schopností starých Egypťanov.

Je vysoká 147 metrov a obsahuje viac ako 2 milióny kamenných blokov, z ktorých každý váži až 80 ton.

Ako ju však postavili? Táto otázka stále nie je vyriešená. Ako dokázali s takou presnosťou premiestniť a usporiadať tieto obrovské bloky? To nikto s istotou nevie.

Babylonské visuté záhrady – stratené divy sveta

Babylonské (alebo Semiramidine) visuté záhrady boli súčasťou siedmich divov starovekého sveta. Bohužiaľ, pre históriu sa stratili. Legenda hovorí, že kráľ Nabuchodonozor II. ich postavil pre svoju manželku. Tá túžila po zelených kopcoch a bujnej vegetácii svojej vlasti.

Záhrady vraj boli zázrakom inžinierstva. Boli v nich rastliny, stromy a kvety vztýčené vo vzduchu. Využíval sa na to zložitý systém zavlažovania a kladiek.

Visuté záhrady patria medzi najtrvalejšie a najromantickejšie divy sveta. O ich existencii neexistujú žiadne fyzické dôkazy, napriek tomu sú stále populárne.

Petra – mesto ruží vytesané do kameňa

Petra je starobylé mesto v Jordánsku. Je vytesané do červených pieskovcových skál. Petra bola v minulosti významným obchodným centrom medzi Východom a Západom. Mesto je známe svojou pokladnicou.

Tento chrám vytesali do skalnej steny Nabatejci pred viac ako dvoma tisícročiami. Je to ohromujúci pohľad.

Petra je však oveľa viac ako len pokladnica. Je to veľký komplex pozostávajúci z hrobiek, chrámov a amfiteátrov. Tento komplex sa rozprestiera na ploche 264 kilometrov štvorcových púšte.

Mesto bolo úspešné vďaka svojej strategickej polohe a nádhernej architektúre. Bolo to jedno z najprosperujúcejších a najvplyvnejších miest svojej doby.

1 2 3 »

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov