Foto

Divy sveta: 10 najkrajších a najzaujímavejších z nich!

divy sveta

videní: 7.0K

Koloseum – ikona starovekého Ríma

Koloseum je ikonickou pamiatkou starovekého Ríma. Je svedectvom moci a vplyvu mesta. Tento amfiteáter bol obrovský.

Mal kapacitu 80 000 ľudí. Využíval sa na rôzne aktivity, napríklad na gladiátorské súťaže a fingované námorné bitky.

Koloseum zostáva jednou z najpôsobivejších stavieb antického sveta. V priebehu storočí bolo poškodené zemetraseniami a vyrabované na stavebný materiál. Napriek tomu ho musí navštíviť každý, kto sa zaujíma o históriu.

Veľký čínsky múr – monumentálny obranný systém

Veľký čínsky múr je najdlhším múrom na svete a jednou z najznámejších pamiatok v Číne. Tento múr, postavený pred viac ako 2 000 rokmi, sa tiahne v dĺžke viac ako 21 000 kilometrov a bol navrhnutý na ochranu krajiny pred útočníkmi.

Múr bol postavený z rôznych materiálov vrátane tehál, zhutnenej zeminy a kameňa a je posiaty strážnymi vežami, pevnosťami a kasárňami. Múr je svedectvom odhodlania a vojenskej stratégie starých Číňanov a vďaka svojej veľkoleposti a veľkosti patrí medzi najväčšie divy sveta.

Machu Picchu – Stratené mesto Inkov

Machu Picchu je starobylé mesto Inkov, ktoré sa nachádza v peruánskych Andách. Mesto bolo postavené v 15. storočí a opustené počas španielskeho dobývania, aby bolo znovu objavené v roku 1911.

Mesto sa môže pochváliť pôsobivou architektúrou, terasovitými poliami a zložitým vodohospodárskym systémom. Vďaka tomu patrí k najpozoruhodnejším starovekým lokalitám na svete.

Machu Picchu je známou turistickou destináciou v Južnej Amerike. Návštevníkov priťahuje svojou príbehovou históriou a podmanivou krásou. Jeho popularita nevykazuje žiadne známky poklesu.

Chichen Itza – mayský div sveta

Chichen Itza je komplex starovekých mayských zrúcanín, ktorý sa nachádza na mexickom polostrove Yucatán. Mesto bolo postavené v 9. až 12. storočí. Bolo hlavným centrom kultúry a hospodárstva mayskej civilizácie.

Kukulkánova pyramída, známa aj ako El Castillo, je najznámejšou stavbou mesta. Je vysoká viac ako 30 metrov a je obdivovaná pre svoje zložité rezby a astronomické usporiadanie. Chichen Itza je dôkazom pokročilých znalostí a zručností Mayov a je povinnou zastávkou pre každého, kto sa zaujíma o staroveké civilizácie.

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov