Zaujímavosti

Vitamín D: Čo môže jeho nedostatok spôsobiť s naším mozgom?

Vitamín D

videní: 386

Ak chceš presvedčiť svojho šéfa, aby ti v slnečnom počasí doprial o čosi dlhšiu prestávku na čerstvom vzduchu, máme pre teba riešenie. Je ním vitamín D.

Vitamín D, presnejšie jeho nedostatok spôsobený nedostatočným vystavovaním sa slnečnému žiareniu, môže mať hneď niekoľko negatívnych vplyvov na činnosť nášho mozgu, pričom žiaden z nich pravdepodobne nezlepší tvoju pracovnú výkonnosť. Dokonca aj medzi relatívne zdravými staršími ľuďmi je nedostatok vitamínu D spojený so zníženou pamäťou a kognitívnou činnosťou mozgu. Okrem toho narastá počet dôkazov o korelácii s duševnými chorobami, najmä schizofréniou. No najnovší objav majú na svedomí neurológovia. Doktor Thomas Burne z univerzity v Queenslande testoval, čo spôsobí nedostatok vitamínu D u zdravých dospelých potkanov. Jeho tím zistil, že  deficit vyvolal zmeny v perineurónových sieťach.

Vitamín D a jeho nedostatok

Tieto siete pre mozog predstavujú akési lešenie. Stabilizujú dôležité neuróny a spojenia medzi nimi; výskumníci u potkanov s nedostatkom vitamínu D pozorovali slabšie spojenia medzi neurónmi až o polovicu. Podľa výskumu dokáže vitamín D poskytovať určitú ochranu pred enzýmami, ktoré nabúravajú tieto spojenia. Burne pre portál IFLScience povedal, že perineuronálne siete nie sú vždy prospešné – v niektorých častiach mozgu negatívne pôsobia na učenie a ich odstránenie sa ukázalo ako prospešné pri Alzheimerovej chorobe. Avšak v hipokampe, kde bola zistená najväčšia strata spojení, sa tieto siete javia ako rozhodujúce pre formovanie pamäte.

Prekvapením bol ale výsledok, že pravá strana hipokampu potkanov bola postihnutá viac ako ľavica. Dôvod je síce nejasný, no Burne dodáva, že “pravý hipokampus je veľmi dôležitý pre vnímanie reality”, čím odkazuje na svoj dlhoročný výskum zameraný na odhalenie spojitosti medzi nedostatkom vitamínu D a vznikom schizofrénie.

No môže sa zdať, že zo všetkých zdraviu prospešných látok je to práve vitamín D, ktorý sa všetkým ľuďom na svete dostáva v hojnom počte. Veď predsa stačí vyjsť von a užívať si slnko a nehovoriac o potravinách bohatých na vitamín D, ako napríklad ryby. No pravdou je, že deficitom vitamínu D trpí viac ako miliarda ľudí na celom svete.

Vitamín D chýba viac ako miliarde ľudí

Burne je súčasťou tímu, ktorý má na svedomí množstvo výskumov spájajúcich vitamín D so zdravím mozgu. Pre IFLScience ale dodáva, že tento vzťah je komplikovaný. Problémom je správne odhaliť príčinu a dôsledok. Takmer každý človek, ktorý trpí nejakým zdravotným problémom, vykazuje nedostatok vitamínu D ako dôsledok ochorenia. No odhaliť deficit vitamínu ako zdroj zdravotných problémov je o čosi zložitejšie

Burne uznal, že veľa otázok je stále nezodpovedaných. Tím však pracuje na viacerých teóriách a v blízkej dobe sa ich pokúsi otestovať.  Vitamín D je často vnímaný ako podporný prvok pre zdravé kosti či ako prevencia rakoviny, no so zdravím mozgu sa sprája naozaj len zriedkavo. “Sme tiež obzvlášť nadšení, že sme zistili, že tieto siete sa môžu v príapde dospelých myší meniť v dôsledku množstva vitamínu,” dodal na záver Burne.

Zdroj: IFLS | topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov