Foto

Naša planéta je plná prekvapení! O týchto faktoch ste ešte nepočuli

planéta

videní: 6.0K

Naša planéta je plná prekvapení! Bez ohľadu na to, koľko toho o našej planéte vieme, stále je veľa vecí, ktoré sme ešte neobjavili. Hlbiny oceánov, neprebádané územia a zákutia prírody skrývajú tajomstvá, ktoré len čakajú na odhalenie.

Naša planéta je plná prekvapení!

Mount Everest nie je najvyššia hora planéty

Samozrejme, Mount Everest je najvyšším vrchom sveta, ak začínate na úrovni mora – má 8848 metrov. Ak však začnete počítať na dne oceánu, potom je najvyšším vrchom sveta Mauna Kena na Havaji. Má výšku 4207 metrov nad morom a niečo cez 1 kilometer pod hladinou mora.

Explodujúce jazerá

Na svete existujú jazerá, ktoré sú nebezpečné nie preto, že sú hlboké, ale preto, že sa v nich nachádzajú nebezpečné plyny. Jedným z takýchto jazier je Nyos. Dňa 21. augusta 1986 v ňom došlo k obrovskej katastrofe, v dôsledku ktorej sa v ňom uvoľnilo veľa CO2. Utrpelo takmer 2 000 ľudí.

Spievajúce púšte

Fenomén spievajúcich pieskov v púšti je spôsobený trením pieskových častíc. Čím väčšia je hmotnosť pohybujúceho sa piesku, tým hlasnejší je zvuk. Niekedy piesok znie ako nejaký druh organu – môžete sa o tom presvedčiť sami, keď si pozriete video.

Neznáme živočíšne druhy v oceáne

Málokto sa nad tým zamýšľa, ale o tvoroch žijúcich v hlbinách oceánu toho veľa nevieme. O oceáne toho vieme rovnako málo ako o vzdialených galaxiách. Dnes sme spoznali len 5 % oceánu a vedci stále objavujú nové druhy.

1 2 3 »

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov