Foto

Naša planéta je plná prekvapení! O týchto faktoch ste ešte nepočuli

planéta

videní: 6.2K

Antarktída je najsuchším miestom na planéte

Je to úžasné, ale najsuchším miestom na našej planéte nie je super horúca púšť, ako by ste predpokladali, ale skôr chladné suché údolia McMurdo v Antarktíde. V niektorých častiach údolí nepršalo už viac ako 2 milióny rokov. Tamojšia príroda je taká podobná prostrediu v Marťanovi, že NASA dokonca urobila test so svojou vesmírnou sondou.

V minulosti mohla byť Zem fialová

Niektorí vedci sú presvedčení, že v minulosti, približne 400 miliónov rokov späť mali rastliny namiesto chlorofylu (vďaka ktorému sú zelené) úplne iný pigment. A tento pigment spôsoboval, že vegetácia vyzerala fialovo.

ĎALŠIE ZAUJÍMAVÉ FAKTY O NAŠEJ PLANÉTE!

Krivý les

Tento les sa nachádza na západe Poľska neďaleko Gryfina. Stromy, ktoré tu rastú, sú krivé a dôvod nie je celkom jasný. Existuje niekoľko teórií: jedna z nich hovorí o tom, že stromy mohol zakriviť vietor alebo snehová víchrica, prípadne to tak ľudia urobili zámerne, keď stromy sadili.

Oko Afriky

Richatova štruktúra (známa aj ako Africké oko) je taká obrovská, že ju astronauti na obežnej dráhe používajú na navigáciu. Hoci Richat vyzerá ako kráter, vedci si myslia, že vznikol iným spôsobom: eróziou.

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov