Foto

Naša planéta je plná prekvapení! O týchto faktoch ste ešte nepočuli

planéta

videní: 6.2K

Plachtiace skaly

V Údolí smrti v Kalifornii (USA) sa vyskytuje fenomén nazývaný Plachtiace skaly. Vyzerá to, akoby sa skaly pohybovali z jedného miesta na druhé. Vedci sa domnievajú, že dôvodom sú obrovské kusy ľadu, ktoré sa pohybujú.

Záhadné diery v Peru

Tieto diery si môžete ľahko pozrieť na mapách Google: vedú zo severu na juh Peru. Archeológovia sa domnievajú, že diery sa používali na uskladnenie potravín, keď Inkovia potrebovali zaplatiť daň.

Nekontaktovaní ľudia

Na Zemi existuje niekoľko kmeňov, ktoré žijú oddelene od civilizácie v rôznych častiach sveta a nemajú žiadne kontakty s inými ľuďmi. Nie je o nich veľa informácií a je ťažké ich odfotiť. Niektoré kmene sú voči cudzincom veľmi nepriateľské a je takmer nemožné ich kontaktovať.

Krvavé vodopády na Antarktíde

V Antarktíde je vodopád, ktorý nie je obyčajný, je “krvavý” a voda je slaná. Obrovské množstvo železa vo vode spôsobuje, že voda je červená. A zdrojom vodopádu je staré slané jazero, ktoré je pokryté 1300 metrov hrubou vrstvou ľadu. Vedci zistili, že jazero obývajú mikroorganizmy, ktoré získavajú energiu bez slnečného svetla.

Najstarší vodovodný systém

Tieto otvory sa nazývajú Qanat – starobylý perzský systém zásobovania vodou. Bol to podzemný kanál, z ktorého ľudia pili vodu alebo získavali vodu pre svoje rastliny. Len si to predstavte: vznikol približne pred 3 000 rokmi!

Zdroj: brightside / topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov