Tipy a triky

Ako slušne odmietnuť a povedať nie v akejkoľvek situácii

nie

videní: 977

Tipy, ako povedať nie

Cítite sa teraz trochu sebavedomejšie? Odborníci sa podelili o niekoľko tipov, ktoré vám pomôžu definovať vaše hranice a držať sa ich – bez toho, aby ste sa cítili ako blbci. Tu je to, čo by ste mali vedieť o vyslovení nie.

Urobte to včas

Čím dlhšie necháte ľudí čakať, tým ťažšie bude povedať nie a tým horšie to budú brať, pretože ich necháte v limbu, hovorí Sokolosky.

Kúpte si trochu viac času

Ak vás niekto požiada so žiadosťou, nemusíte mať pocit, že mu musíte dať okamžitú odpoveď. Sokolosky hovorí, že je v poriadku jednoducho povedať: „Nechajte ma o tom premýšľať a ozvem sa vám do 24 hodín!“

Choďte k veci

Jedna alebo dve vety stačia na to, aby ste vyjadrili svoj názor. Vyhnite sa dlhým výhovorkám alebo hádkam o svojich úvahách, hovorí Rubin. “Vaše hranice nie sú diskusiou.”

Buďte pozitívny

Urobte komplimentový sendvič, v ktorom umiestnite negatív medzi dve pozitíva, hovorí Temple. Napríklad: „Rád by som prišiel, ale v ten večer som už obsadený. Som veľmi rád, že ste sa ozvali, a som si istý, že akcia bude mať obrovský úspech!”

Nehovorte veci, ktoré nemyslíte vážne

Ak vás kolega pozve na kávu a vy sa s ním nechcete stretnúť, nehovorte: „Možno inokedy!“ Namiesto toho Sokolosky navrhuje niečo ako: “Naozaj si cením ponuku, ale snažím sa oddeliť svoj pracovný a osobný život.”

Nebuďte žiadostiví

Znieť neisto (hovoriť veci ako „možno by som to dokázal urobiť“) len zvyšuje nádeje ľudí a dáva im dôvod hádať sa s vami. Ak ste si istí, že je to nie, potom sa nehádžte okolo, hovorí Rubin.

Ponúknite trochu úprimnosti

Znieť neisto (hovoriť veci ako „možno by som to dokázal urobiť“) len zvyšuje nádeje ľudí a dáva im dôvod hádať sa s vami. Ak ste si istí, že je to nie, potom sa nehádžte okolo, hovorí Rubin.

Byť vďačný

Aj keď nie ste technicky vďačný za to, že vás váš šéf žiada, aby ste pracovali cez víkend, malá vďačnosť vám pomôže, aj keď nesúhlasite, hovorí Sokolosky. “Ďakujem veľmi pekne za príležitosť, ale už mám plány na tento víkend a tentokrát vám nebudem môcť pomôcť.”

Venujte pozornosť svojej neverbálnej komunikácii

Pamätajte, že váš tón hlasu, očný kontakt, spôsob komunikácie a reč tela sú rovnako dôležité ako slová, ktoré si vyberiete, hovorí Sokolosky.

Stačí začať

Snáď najlepším tipom, na ktorom sa zhodujú všetci naši odborníci, je však začať hovoriť nie. Nebude to ľahké, najmä na začiatku, ale čím viac budete trénovať držanie svojich hraníc, tým lepšie sa k tomu dostanete. A nezabudnite: Odmietnutie nie je nezdvorilé, šetrí vám to čas, peniaze a energiu na veci, ktoré naozaj chcete robiť a na veci, ktoré sú v súlade s vašimi hodnotami a cieľmi – viete, ako napríklad zotavenie sa po operácii kolena!

Zdroj: rd | topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov