Tipy a triky

Ako slušne odmietnuť a povedať nie v akejkoľvek situácii

nie

videní: 950

Každý z nás si chce chrániť svoj čas, energiu a zdravý rozum. Ako však slušne povedať nie?

Som notoricky zlý, keď hovorím nie. Som človek, ktorý poteší ľudí a mám pocit, že ak niekoho sklamem, zomriem sám. (Aj ja som občas dramatický.) Takto som skončil na hodine fitness deň po tom, čo som mal veľkú operáciu kolena. Doplazil som sa do telocvične o barlách, oprel som sa o stoličku a kričal som na skupinu spotených ľudí – a to všetko v nádeji, že moje lieky proti bolesti neprestanú účinkovať. Keby som len vedel povedať nie.

Nesúhlasiť, nie je len zručnosť etikety, je to životná nevyhnutnosť, ak chcete byť šťastný a duševne zdravý, hovorí Gretchen Rubin, odborníčka na šťastie a autorka kníh The Happiness Project a Better Than Before.

Nebojte sa odmietnuť

„Žiť verziu svojho života niekoho iného, pretože nemôžete povedať nie, je tragédia,“ hovorí. Riešenie? Stanovenie hraníc. „Nakoniec, povedať nie predstavuje hranicu, ktorá chráni vás aj druhú osobu,“ hovorí. Koniec koncov, povedať áno jednej veci znamená povedať nie všetkému ostatnému. Býva to „slušná“ chyba. Ale vytýčením hraníc môžete sústrediť svoj čas, energiu a „áno“ na veci, ktoré sú pre vás dôležité.

Vedieť, čo povedať, je jedna vec; naučiť sa povedať nie je v skutočnosti oveľa ťažšie. Tu je návod, ako na to.

Prečo je ťažké povedať odmietnuť? „Všetci sa chceme cítiť milovaní, vážení a potrební a vyjadrenie áno napĺňa mnohé z týchto základných ľudských potrieb,“ hovorí Jeff Temple, PhD, licencovaný psychológ a profesor na University of Texas Medical Branch. “Všetci sa tiež bojíme, že budeme odmietnutí, vynechaní alebo sklameme ostatných.”

Váš vzťah s osobou, ktorá sa pýta, zohráva veľkú úlohu v tom, ako sa môžete cítiť a povedať áno, dodáva. Povedať matke nie, je pravdepodobne veľmi odlišné od toho, ako dodržiavať etiketu v telocvični a povedať niekomu cudziemu: „Nie, ešte som neskončil s činkami.

Ale možno najväčší dôvod, prečo je také ťažké povedať nie, je ten, že mnohí z nás jednoducho neboli naučení, ako to robiť, hovorí Valerie Sokolosky, expertka na etiketu, výkonná trénerka a autorka ôsmich kníh o etikete. „Ľudia majú často problém nájsť tie správne slová, aby povedali nie, bez toho, aby to znelo hrubo alebo zlomyseľne,“ hovorí. “Rovnako ako iné typy etikety, je to zručnosť, ktorá sa s praxou zlepšuje a zjednodušuje.”

 

Kedy povedať nie?

Vedieť, kedy povedať nie, začína dlho predtým, ako je otázka vôbec položená, hovorí Rubin. „Nájdite si čas a vytvorte si zoznam svojich hodnôt a potom ich použite na stanovenie cieľov a definovanie priorít,“ hovorí. “Keď tieto veci budete vedieť, bude jednoduchšie vytýčiť hranice, aby ste sa uistili, že zostanete sami sebou.”

Tieto situácie budú u každého odlišné, no bežným problémom, ktorý Sokolosky často počuje, je rovnováha medzi pracovným a súkromným životom. Napríklad, ak je vašou prioritou zistiť, ako požiadať o zvýšenie platu alebo o povýšenie v priebehu roka, možno budete musieť povedať nie niektorým členom rodiny alebo priateľom. Ak je však vašou najvyššou prioritou vaša rodina, pravdepodobne sa budete musieť naučiť povedať nie svojmu šéfovi alebo kolegom.

Definovanie hraníc s rodinou a blízkymi môže byť tiež zložité. Mnoho ľudí vyrastalo s myšlienkou, že tu musíte byť vždy pre rodinu. Môžete však predefinovať, čo pre vás znamená byť tam, a niekedy to môže znamenať povedať nie, hovorí Temple. Napríklad, ak chcete ísť tento víkend na rodinnú grilovačku, možno budete musieť odmietnuť ponuku svojho priateľa.

Rôzne spôsoby, ako povedať nie „Technicky je ‚nie‘ celá veta a nemusíte nikomu nevyhnutne dlžiť vysvetlenie,“ hovorí Temple. „Ale to môže pôsobiť náhle, agresívne alebo chladne. Ak chcete zachovať vzťah alebo jednoducho vyjadriť láskavosť, nájdite jemnejší spôsob, ako to povedať.” Či už to riešite osobne alebo dodržiavate e-mailovú etiketu alebo pravidlá posielania textových správ, tu je niekoľko skriptov, ako zdvorilo – ale rozhodne – povedať nie.

Zopár príkladov ako slušne odmietnuť

  • Naozaj si cením ponuku, ale tentoraz ju musím odmietnuť.
  • Ďakujem, že na mňa myslíš, ale zajtra to nestihnem.
  • Rád by som prišiel, ale bohužiaľ mám v ten deň už niečo dohodnuté.
  • Som tak poctený, že ste sa ma spýtali, ale momentálne vyťažený.
  • Znie to krásne, ale nezvládnem to. Možno nabudúce!
  • Si taký pozorný, že ma pozývaš. Rád by som sa s tebou stretol v iný deň.
  • Som vďačný za príležitosť, ale nemôžem.
  • Prial by som si, aby som vám pomohol, ale mám pred sebou angažmán.
  • Prepáčte, ale musím s úctou odmietnuť.
  • Lichotí mi to, ale tentoraz musím povedať nie.
  • Naozaj si vážim vašu ponuku, ale musím ju odmietnuť.
  • Nie ty, to som ja – bol to vyčerpávajúci týždeň a potrebujem chvíľu pokoja.
  • Ďakujem, že ste sa ozvali, veľa to pre mňa znamená. Tentoraz to bohužiaľ nebudem môcť urobiť, ale zostaňme v kontakte.
  • Ospravedlňujem sa, ale nie som na to k dispozícii.
  • Obávam sa, že to nezvládnem, ale oceňujem túto myšlienku.
  • Ďakujem, ale nie.
1 2 »

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov