Foto

Sopka na Islande vytvára tornáda: Zemepisný fenomén

sopka

videní: 969

 

Čo sa týka tornáda, to sa vytvorilo nad Litli-Hrútur v dôsledku meteorologického a geologického spojenia. Intenzívne teplo z roztavenej horniny vyvierajúcej z krátera ohrieva vzduch priamo nad ním. Tým sa vzduch stáva menej hustým a spôsobuje jeho stúpanie. Za určitých veterných podmienok môže tento stĺp horúceho vzduchu roztočiť tornádo.

Nie je jasné, či sa tornádo vytvorilo z prehriatych sopečných úlomkov, ktoré sa vznášali nad prieduchom, alebo z tepla lávového prúdu, povedal David Smart, výskumník tornád a búrok v Hazard Center na University College London.

“Ide o typ tornáda, ktorý sa niekedy vyskytuje tam, kde je na zemi silný zdroj tepla a atmosféra je nestabilná v najnižšom kilometri alebo približne v blízkosti povrchu,” uviedol Smart v e-maile pre Live Science. Podľa Kráľovskej meteorologickej spoločnosti sa atmosféra považuje za nestabilnú, keď teplota s výškou rýchlo klesá.

 

 

“Zdá sa, že toto je obzvlášť dobre sformovaný a dlhotrvajúci príklad, čo môže znamenať, že atmosférické podmienky boli v tento deň obzvlášť priaznivé,” povedal Smart.

Zatiaľ nič nenasvedčuje tomu, že by sa novovzniknutá sopka mala upokojiť. Výskumníci nedávno zistili posuny v činnosti výduchov. Tie spôsobili, že kráter sa prepadol a vylial lávu na sever a západ, zatiaľ čo tok smerom na juh sa zastavil.

Zdroj: livescience / topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov