Foto

Ohromujúci objav: Prehistorická veľryba, ktorá zrejme bola najťažším živočíchom na svete

veľryba

videní: 918

Doteraz sa Vráskavec obrovský všeobecne považovala za najťažšie zviera všetkých čias. Veľryba váži až 200 ton a niekedy meria viac ako 100 metrov na dĺžku. Nový objav paleontológov z Univerzity v Pise však môže zosadiť Vráskavca z trónu. Zvíťaziť by mala veľryba spred 37 miliónov rokov.

Podľa správy National Geographic paleontológ z Univerzity v Pise Giovanii Bianucci a jeho kolegovia nedávno objavili obrovskú veľrybu. Tá bola pravdepodobne o niečo kratšia ako Vráskavec obrovský, ale pravdepodobne oveľa ťažšia. Táto prehistorická veľryba, pomenovaná Perucetus colossus, bola dlhá približne 60 metrov, ale mohla vážiť viac ako 300 ton.

 

 

Mario Urbina, spoluautor štúdie a paleontológ z Národnej univerzity v San Marcos, našiel kostru tejto prehistorickej veľryby pred 13 rokmi medzi skalami v údolí Ica na juhu Peru. Paleontológovia však neboli okamžite ohromení – najmä preto, že niektoré kosti boli veľké ako balvany.

“Najprv musel ostatných členov tímu presviedčať, že to, čo našiel, je skutočne nejaká fosília, pretože to malo čudný tvar,” spomína spoluautor štúdie Eli Amson zo Štátneho prírodovedného múzea v Stuttgarte v Nemecku.

Vedci si však čoskoro uvedomili, že tieto balvanom podobné hrbole sú v skutočnosti masívne kusy stavcov. Nasledujúce desaťročie strávili terénne tímy vykopávkami na tomto mieste a vyslobodením Peruceta z jeho skalnatého miesta odpočinku.

Bola táto veľryba najťažším živočíchom na svete?

Paleontológovia vykopali z údolia Ica celkovo trinásť stavcov, štyri rebrá a časť bedrovej kosti. Podľa denníka New York Times boli kosti veľryby nezvyčajne husté, čo výskumníkom sťažovalo identifikáciu druhu zvieraťa, ktorému patrili.

Až keď objavili panvovú kosť, začali skutočne chápať, na čo sa pozerajú. Zatiaľ čo ostatné kosti boli zvláštne hrubé, panva bola malá a jemná. Mala aj hrebene a ďalšie znaky charakteristické pre veľryby.

Anatómia, umiestnenie a časové obdobie naznačovali, že táto veľryba bola príbuzná basilosaurovi, prehistorickej veľrybe s dlhým rypákom a ostrými reznými zubami. Tieto veľryby sa približne pred 50 miliónmi rokov vyvinuli z ešte dávnejšieho druhu suchozemských živočíchov veľkosti psa, a hoci boli plne vodné, stále si zachovali stopy po svojich suchozemských náprotivkoch – najmä malé zadné nohy s prstami.

1 2 »

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov