Foto

Sopka na Islande vytvára tornáda: Zemepisný fenomén

sopka

videní: 926

Novovznikajúca islandská sopka ohlasuje svoj príchod s veľkým rachotom, chrlí výbuchy metánu a tornáda, ktoré sprevádza láva maľujúca krajinu.

Z miesta erupcie na polostrove Reykjanes sa ozývali hlasné výbuchy, informoval 27. júla islandský meteorologický úrad. To naznačuje, že v lávovom prúde vybuchujú “vrecká” s metánom. Akoby to nebolo dosť výbušné, najnovšia “detská sopka” na Zemi spustila víriace tornádo. To možno vidieť stúpať k oblohe na videu na YouTube zverejnenom 24. júla.

 

 

PREČO VYTVÁRA NOVÁ SOPKA NA ISLANDE TORNÁDA?

Litli-Hrútur, alebo “Malý baran”, sa zrodil z trhliny, ktorá 10. júla roztrhla zem a odvtedy chrlí prúdy lávy. “Keď láva tečie cez vegetáciou porastenú oblasť, môže vzniknúť metán, keď vegetácia úplne nezhorí,” uviedol islandský meteorologický úrad v preloženom príspevku na Facebooku. “Plyn sa potom hromadí v medzerách a dutinách v láve.”

Tieto metánové vrecká sa miešajú s kyslíkom a vytvárajú vysoko horľavý kokteil plynov. “Keď doň prenikne uhlík alebo plameň z ohňa, nastane výbuch,” uvádza sa v príspevku. Úrady varovali, že to predstavuje nebezpečenstvo pre každého, kto sa odváži priblížiť príliš blízko k lávovému prúdu.

1 2 »

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov