Zaujímavosti

Mayský kalendár: Vedci odhalili jeho tajomstvo

mayský kalendár

videní: 761

Mayský kalendár – určite si každý z nás spomenie na rok 2012, konkrétnejšie na 21. december. Bola predpovedaná obrovská skaza – koniec sveta. Mayský kalendár bol na konci a nikto nevedel prečo. Skutočnosť je však úplne iná a vysvetlenie priniesli vedci. 

 

 

Odhalené tajomstvo záhadného 819-dňového mayského kalendára a jeho planetárnych súvislostí v priebehu 45 rokov. Vedci sa podelili o to, ako rozšírenie dĺžky kalendára na 20 období po 819 dní odhaľuje súlad s obdobiami planét v našom vesmíre. Mayský kalendár v sebe ukrýval tajomstvo, ktoré vedci odhalili.

Tým, že Mayovia zohľadnili 45-ročný pohľad, zakódovali do kalendára vyrovnanie planét, čo roky mátalo moderných vedcov.

Mayský kalendár toho schovával viac

Spočiatku mätúci 819-dňový kalendár v starovekej mayskej kultúre, ktorý sa nachádza v glyfických textoch, bol spojovaný s pohybmi planét, najmä so synodickými obdobiami. Zosúladenie viacerých planét v rámci 819 dní sa však zdalo nelogické. Prelom nastal, keď sa naň výskumníci pozreli v priebehu 16 380 dní a odhalili celkovo 20 819-dňových časových línií.

Východiskovým bodom bol Merkúr, ktorého 117-dňová synodická perióda presne zapadá do 819 dní. Extrapoláciou čísla 819 sa do 20 cyklov zmestili všetky kľúčové planéty. Napríklad 780-dňová synodická perióda Marsu dokonale zodpovedá 21 periódam 16 380 dní. Podobne Venuša potrebuje sedem periód, Saturn 13 a Jupiter 39, aby sa synchronizoval s počtom 819 dní.

mayský kalendár

 

 

Mayskí astronómovia navrhli 819-dňové počítanie ako komplexný kalendárny systém na predpovedanie synodických období viditeľných planét. Tento širší pohľad odhaľuje dlho utajované súvislosti v rámci mayského kalendára a poskytuje fascinujúci pohľad na staroveké astronomické poznatky.

Podľa Dr. Johna Carlsona, riaditeľa Centra pre archeoastronómiu, bolo spojenie Mayov s neslávne známou predpoveďou súdneho dňa v roku 2012 od začiatku úplne mylné. Na rozdiel od všeobecného presvedčenia sa mayský kalendár neskončil 21. decembra 2012 a neexistovali žiadne mayské proroctvá, ktoré by predpovedali koniec sveta v tento deň.

Pravdou je, že mayský kalendár v roku 2012 jednoducho označoval začiatok nového planetárneho obdobia, a nie apokalypsu, ako sa všeobecne špekulovalo.

Život bez záhad by bol nepochybne nudný. Pôvab neznámeho, nevysvetliteľného a záhadného dodáva našej existencii pocit vzrušenia a úžasu. Záhady podnecujú našu zvedavosť, tlačia nás k skúmaniu a objavovaniu nových oblastí poznania a pochopenia.

Zdroj: brightside | topdesat

 

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov