Foto

Niagarské vodopády: Vedci ich v roku 1969 vypustili a našli úžasný objav!

niagarské vodopády

videní: 1.2K

V lete a na jeseň roku 1969 zostali Niagarské vodopády z americkej strany bez vody. Trvalo to 6 mesiacov. Vedci chceli skúmať skalnú stenu vodopádu. Obávali sa, že sa stane príliš nestabilnou kvôli erózii. Erózia je proces, keď prírodné sily, ako napríklad voda a vietor, obrusujú zemitý materiál. Ak napríklad vidíte, ako sa ľadovec zablatí, znamená to, že dochádza k erózii.

POZRIME SA, PREČO VYPUSTILI VEDCI NIAGARSKÉ VODOPÁDY

 

 

Tri vodopády, ktoré prekračujú medzinárodnú hranicu medzi Kanadou a Spojenými štátmi, spolu tvoria niečo, čo poznáme ako nádherné Niagarské vodopády. Tieto tri vodopády sú Podkovovité vodopády, Americké vodopády a Vodopády nevestinho závoja, zoradené od najväčšieho po najmenší. Americké vodopády sú celé na americkej strane, zatiaľ čo Podkovové vodopády sú predovšetkým na kanadskej strane, ktorú oddeľuje Kozí ostrov. Vodopády Bridal Veil – najmenšie zo všetkých – sú na americkej strane, ale od ostatných sú oddelené ostrovom Luna. Nemajú Amerika a Kanada parádnu prírodnú hranicu?

Mnohí neverili, že by sme skutočne mohli ísť proti divokej prírode a zastaviť takýto šialený prietok vody. Ale dokázali sme to. Bolo potrebné postaviť 600-metrovú hrádzu cez obrovskú rieku Niagara, aby sa tieto úžasné vodopády skutočne zastavili. To znamená, že každú sekundu museli odkloniť 60 000 galónov vody, aby zvyšný tok putoval cez najväčšie Podkovovité vodopády – áno, tie, ktoré sú úplne na kanadskej strane hranice. Na výstavbu tejto hrádze sa použilo viac ako 27 000 ton skál. A viac ako tisíc nákladných áut túto horninu v horúcom lete roku 1969 odviezlo. Dvanásteho júna sa zastavil tok Amerických vodopádov po viac ako 12 000 rokoch nepretržitého toku. Takže Podkovové vodopády potom “zobrali” dodatočný prietok a absorbovali ho, aby sa mohol uskutočniť výskum.

OKREM VÝROBY ENERGIE SÚ NIAGARSKÉ VODOPÁDY POPULÁRNYM TURISTICKÝM CIEĽOM, PRIŤAHUJÚC MILIÓNY NÁVŠTEVNÍKOV KAŽDÝ ROK

Miestni obyvatelia však mali stále obavy. Vedeli, že nie je možné kontrolovať také množstvo vody. Obávali sa, že by voda mohla ísť inou cestou a spôsobiť katastrofálnu povodeň. Obávali sa, že turisti už nebudú chodiť, ak sa tímom nepodarí zabezpečiť, aby vodopád opäť tiekol tak ako predtým. Turisti však prichádzali aj naďalej, dokonca aj v to leto. A dostali jedinečnú šancu vidieť niečo, čo nikto nikdy predtým ani potom nevidel. V tom období bol dokonca vybudovaný dočasný chodník len 20 metrov od okraja teraz už vyschnutého vodopádu. Pomáhalo to robotníkom čistiť dno toho, čo kedysi bolo riekou. Turisti tam teda mohli chodiť a skúmať divokú krajinu vodopádu, ktorá bola zvyčajne pod vodou – nepriateľská a pre návštevníkov vôbec neprístupná.

Pri skúmaní vyschnutého dna vodopádov narazili vedci na milióny rôznych mincí, ktoré ľudia v priebehu desaťročí hodili do vody – možno preto, aby si niečo priali, alebo na iný účel. Páni, prasiatko z Niagarských vodopádov! Väčšinu týchto mincí odstránili. Kto ich asi dostal? V posledných desaťročiach sem však chodí čoraz viac turistov. Predstavte si, čo všetko by teraz mohli nájsť. Samozrejme, viac mincí, ale aj stratené fotoaparáty, zatúlané drony, mobilné telefóny a ďalšie veci, ktoré by neopatrní návštevníci mohli náhodou hodiť do vodopádov. Nápad odstrániť všetku vodu a premeniť Niagarské vodopády na púšť sa ukázal ako možný. Ale možno to bude potrebné zopakovať. V roku 2020 médiá informovali, že dva mosty pre peších v Niagarských vodopádoch je potrebné buď vymeniť, alebo opraviť. Niet divu, keďže majú takmer 120 rokov. Tieto mosty sa nachádzajú nad perejami. Odborníci diskutovali o tom, či by mali opäť odkloniť vodu, alebo nie.

 

 

V ZIME NIAGARSKÉ VODOPÁDY ČIASTOČNE ZAMŔZAJÚ A VYTVÁRAJÚ ZAUJÍMAVÉ ĽADOVÉ FORMÁCIE

O Niagarských vodopádoch sa veľa hovorí a niektorí veria, že patria medzi najvyššie vodopády na svete. Pravdou však je, že nie sú. Sú slávne, vzácne a úchvatné, ale pokiaľ ide o výšku, na celom svete je takmer 500 ďalších vodopádov, ktoré sú “vyššie” ako Niagara. Vezmime si ako príklad Angelove vodopády vo Venezuele – sú vysoké viac ako 900 metrov. Čo však robí Niagarské vodopády medzi ostatnými vodopádmi takými výnimočnými, je množstvo vody, ktoré cez ne preteká. Veľmi vysoké vodopády zvyčajne nemajú veľké objemy vody. Kombinácia všetkých týchto obrovských množstiev vody a výšky je to, čo robí Niagarské vodopády takými úchvatnými.

1 2 »

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov