Foto

NASA omylom stratila spojenie so sondou vzdialenou 19 miliárd kilometrov od Zeme

NASA

videní: 645

NASA dočasne stratila kontakt so sondou Voyager 2 – druhým najvzdialenejším človekom vyrobeným objektom vo vesmíre, ktorý sa v súčasnosti plaví medzihviezdnym priestorom približne 19,9 miliárd kilometrov od domova.

PREČO STRATILA NASA KONTAKT SO SONDOU VOYAGER 2?

Podľa vyjadrenia Laboratória prúdového pohonu NASA vedci stratili kontakt so sondou 21. júla po tom, čo séria plánovaných príkazov neúmyselne spôsobila, že Voyager 2 odklonil svoju anténu od Zeme o približne dva stupne. Sonda Voyager 2, ktorá v novembri 2018 opustila vonkajší okraj našej slnečnej sústavy, nie je schopná vysielať ani prijímať správy zo siete NASA Deep Space Network – medzinárodnej sústavy veľkých rádiových antén, ktoré podporujú mnohé medziplanetárne misie NASA – a v podstate je unášaná a osamotená v temnom vesmíre.

Podľa spoločnosti NASA by mal byť výpadok rádia našťastie dočasný. Voyager 2 je naprogramovaný tak, že každý rok niekoľkokrát zmení nastavenie svojej antény, aby zostal v kontakte so Zemou, pretože sa od nej stále viac vzďaľuje. Ďalší reset je naplánovaný na 15. októbra, kedy by sa mala komunikácia so sondou Voyager 2 obnoviť.

 

 

VEDELI STE, ŽE SONDA VOYAGER 2 NAVŠTÍVILA VŠETKÝCH ŠTYROCH PLYNNÝCH OBROV?

Dve sondy Voyager boli vypustené v auguste a septembri 1977 s odstupom 16 dní. (Voyager 2 bol vypustený pred sondou Voyager 1). Obe sondy preleteli okolo planét vonkajšej slnečnej sústavy a nakoniec preleteli najvzdialenejšou hranicou heliosféry – najvzdialenejšou vrstvou slnečnej atmosféry, ktorá oddeľuje našu slnečnú sústavu od medzihviezdneho priestoru.

Sonda Voyager 1 sa dostala do medzihviezdneho priestoru ako prvá, keď v auguste 2012 preletela za hranicu heliosféry. Voyager 1, najvzdialenejší objekt, aký kedy človek vytvoril, je v súčasnosti od našej planéty vzdialený približne 23,8 miliárd kilometrov a každým dňom sa vzďaľuje. Komunikácia so sondou Voyager 1 zostáva neprerušená.

Podľa NASA majú obe sondy Voyager dostatok elektrickej energie a paliva na to, aby mohli pokračovať vo svojej súčasnej činnosti minimálne do roku 2025. Keď však nastane deň, keď obe sondy nevyhnutne navždy ukončia komunikáciu so Zemou, ich misia ku hviezdam bude stále pokračovať.

Na palube oboch sond sú uložené dve kópie pozláteného medeného disku, známeho ako Zlatá platňa Voyageru – akási zvuková pohľadnica, ktorá má za úlohu podeliť sa o prírodné a hudobné dedičstvo Zeme s inteligentnými mimozemšťanmi, ktorí by jedného dňa mohli sondy náhodou stretnúť. Každý z týchto záznamov obsahuje 27 hudobných skladieb vrátane Bacha a Chucka Berryho, 22 minút zvukov prírody a hlasy hovoriace 59 ľudskými jazykmi.

Sondy obsahujú aj audio prehrávač s obrázkovými inštrukciami a hviezdnu mapu zobrazujúcu polohu Zeme. Či ich niekto nájde, je otázka na ďalšie tisícročie.

Podľa najnovších informácií sa NASA podarilo obnoviť spojenie s touto sondou. Pre predstavu, signál cestoval 18,5 hodiny, kým rýchlosťou svetla dorazil k sonde.

Zdroj: livescience / topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov