Zaujímavosti

Slnečná explózia súčasne zasiahla Zem, Mesiac a Mars

slnečná explózia

videní: 847

Všetky prístroje v rôznych častiach slnečnej sústavy zachytili žiarenie z rovnakého “výronu koronálnej hmoty”. Slnečná explózia tak po prvýkrát zasiahla Zem, Mesiac a Mars súčasne.

28. októbra 2021 nastala slnečná explózia – výbuch plazmy a magnetizovaných častíc. Mohutný slnečný výbuch zasiahol Zem, Mesiac a Mars a zalial ich žiarením. Po prvýkrát prístroje na všetkých troch telesách namerali rovnakú udalosť takmer súčasne.

 

 

Žiarenie na Marse zaregistrovala sonda Európskej vesmírnej agentúry – ExoMars Trace Gas Orbiter (TGO) a sonda NASA – Curiosity prílev nabitých častíc. Na Mesiaci tieto častice zachytila čínska sonda Chang’e-4 a Lunar Reconnaissance Orbiter agentúry NASA. A najbližšie k domovu túto udalosť zachytil satelit Nemeckého leteckého a kozmického centra – CROPIS. Toto žiarenie zachytil satelit na nízkej obežnej dráhe Zeme. Účinky tohto solárneho hattricku boli ohlásené 2. augusta v časopise Geophysical Research Letters.

 

 

Pochopenie takýchto udalostí, známych ako výron koronálnej hmoty (CME), je kľúčové pre budúci vesmírny prieskum vrátane plánovaných misií na vyslanie astronautov na Mars a na zriadenie vedeckej základne na Mesiaci. Na Zemi pôsobí naše magnetické pole ako štít pred najnebezpečnejšími slnečnými výbuchmi. Mesiacu a Marsu však chýba táto ochranná magnetosféra, čo znamená, že na ich povrchy sa dostane oveľa viac žiarenia.

Všetko toto žiarenie môže mať negatívny vplyv na astronautov. Vystavenie vysokým dávkam žiarenia môže viesť k podráždeniu pokožky, nevošnosti, krvným poruchám, oslabeniu imunity a dokonca aj rakovine, tvrdí štúdia z roku 2014 publikovaná v časopise Life. V akútnych prípadoch môže spôsobiť popáleniny a neurologickú degeneráciu. Za nebezpečnú dávku sa považuje približne 700 miliray (1 gray je jedna jednotka žiarenia). 

1 2 »

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov