Zaujímavosti

Slnečná explózia súčasne zasiahla Zem, Mesiac a Mars

slnečná explózia

videní: 903

 

Slnečná explózia historicky zasiahla Zem, Mesiac a Mars súčasne

Našťastie, CME z 28. októbra bolo oveľa slabšie, dosahovalo iba okolo 31 miligramov. Takéto explózie sa stávajú častejšie a intenzívnejšie. Hlavne keď sa slnko blíži k vrcholu svojho 11-ročného cyklu slnečnej aktivity, ktorý by mohol začať koncom tohto roka.

Nová štúdia zistila, že magnetosféra Zeme a atmosféra spôsobili, že žiarenie z tejto udalosti bolo v čase, keď dosiahla povrch našej planéty, zanedbateľné. Povrch Marsu dostal asi jednu 30-tinu počiatočnej dávky vďaka vyrovnávacím účinkom jeho atmosféry. Ale len niečo viac ako polovica počiatočnej dávky žiarenia z CME zasiahla povrch Mesiaca.

 

 

Aj keď táto konkrétna udalosť CME nebola dostatočne silná na to, aby potenciálne ohrozila človeka, polovica žiarenia z väčšieho výbuchu by mohla byť smrteľná. Štúdium toho, kde a ako CME zasiahlo ľudstvo mimo Zeme, by mohlo pomôcť vedcom vyvinúť tienenie potrebné na ochranu budúcich astronautov.

“Vesmírne žiarenie môže predstavovať skutočné nebezpečenstvo pre náš prieskum v celej Slnečnej sústave,” uviedol vo vyhlásení Colin Wilson, projektový vedec na ExoMars TGO. “Vďaka údajom z misií ako ExoMars sa môžeme pripraviť na to, ako čo najlepšie chrániť našich ľudských prieskumníkov.”

Zdroj: livescience | topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov