Foto

Slnko: Čo ak by ho nahradila iná hviezda?

slnko

videní: 4.7K

Slnko, naša majestátna a životodarná hviezda, je na našej oblohe prítomné od nepamäti. Jeho žiarivá energia poskytuje teplo, svetlo a podmienky potrebné pre život na Zemi. Zamysleli ste sa však niekedy nad tým, čo by sa stalo, keby naše Slnko náhle zmizlo a nahradila by ho iná hviezda?

Arkturus. Obrovská červená hviezda. Práve praská zvnútra! Červené more plazmy na jej povrchu zúri a pulzuje. Táto hviezda spáli všetko, čo sa k nej priblíži. A teraz… flop! Arktúr je preč!

Ale v tom istom okamihu sa znovu objaví v strede našej slnečnej sústavy a nahradí Slnko. To, čo vidíme na oblohe, už nie je malá žltá bodka, ale obrovská červená guľa. Je 25-krát širšia a o 30 % ťažšia ako Slnko.

 

 

Aj keď je Arkturus o niečo chladnejší, stále je pre Zem úplnou nočnou morou. Vzdialenosť našej planéty od hviezdy je teraz 25-krát menšia. Všetka voda v oceánoch a riekach sa začne vyparovať. To, čo bývalo dažďovými pralesmi, sa rýchlo mení na púšť bez života.

Západy a východy slnka však teraz vyzerajú úžasne. Predstavte si, že ste na streche Empire State Building a sledujete východ slnka. Najprv vidíte svetlo nad obzorom. Takmer vás oslepí, pretože Arkturus je 110-krát jasnejší ako Slnko.

Potom hviezda postupne stúpa nad povrch. Hustá bodka na obzore sa stále zväčšuje. Stále sa zväčšuje, až kým červená hviezda nie je všetko, čo vidíte. Arkturus je teraz tak blízko, že na jeho povrchu môžete dokonca vidieť búrky horúcej plazmy.

Pravidelne dochádza k výbuchom a výronom hmoty. Z povrchu hviezdy sa vyvrhuje obrovské množstvo hmoty rýchlosťou až 2 000 kilometrov za sekundu. Hmota má podobu slučky pripojenej k hviezde na oboch koncoch.

A aby ste mohli takýto východ slnka pozorovať, musíte mať na sebe supermoderný skafander. V takýchto podmienkach život na Zemi už dávno zanikol. A časom to bude ešte horšie, pretože každých osem dní sa jas Arktúra zvyšuje. A čoskoro sa naša planéta bude viac podobať Venuši. Je tak blízko Slnka, že vysoká teplota znemožňuje akýkoľvek život na nej.

Dobre, nechajme našu planétu trochu vychladnúť a umiestnime Proximu Centauri do stredu našej slnečnej sústavy. Nie je to červený obor, ale červený trpaslík. Táto hviezda je takmer 7-krát menšia ako Slnko a takmer 9-krát ľahšia. Teraz sa naše oceány a rieky nevyparujú, ale zamŕzajú. Lesy a džungle sú pokryté snehom.

Približne o týždeň nebude na Zemi jediné miesto, kde by bola teplota nad bodom mrazu. Dokonca aj rastliny, ktoré sú na chlad zvyknuté, prestanú existovať. Živia sa prevažne slnečnou energiou. Teraz začnú hladovať.

Hlboko pod vrstvou ľadu však stále bude voda. Bude ju zohrievať horúce jadro našej planéty. Mikroorganizmy budú môcť prežiť. Aj na Zemi je oveľa tmavšie. Je to tu ako nekonečný súmrak. Sotva vidíme Mesiac. Ide o to, že nevytvára vlastné svetlo, ale odráža ho od jasného Slnka. Pri Proxime Centauri namiesto toho Mesiac stratí svoj jas.

Ešte väčší problém by však bol s našou obežnou dráhou. Slnko má určitú gravitačnú silu. A tá nás udržiava práve v sladkej obývateľnej zóne, kde nám nie je príliš horúco a ani príliš chladno. Gravitácia Proximy Centauri je oveľa slabšia. A Zem sa pomaly vzďaľuje od hviezdy. Teraz nám hrozí, že sa stretneme s asteroidmi letiacimi vesmírom alebo dokonca s inými planétami!

Najhorší scenár však nastane, ak Proxima Centauri našu planétu jednoducho neudrží a my odletíme do tmavého vesmíru. Potom môžete zabudnúť na akékoľvek formy života u nás. Teraz umiestnime Sírius do stredu našej slnečnej sústavy. Je to najjasnejšia hviezda na našej nočnej oblohe. Je len o 70 % väčšia ako Slnko, ale takmer dvakrát taká horúca. Jeho žiara je teda nielen jasná, ale aj prskajúca. A jej svetlo nie je žlté, ale niekde medzi modrou a bielou.

Bez slnečných okuliarov by ste nemohli vyjsť von do mesta! Aj tak by ste nechceli chodiť po uliciach, kde sa asfalt varí. Na obrubníku by ste si mohli doslova usmažiť vajcia. Samozrejme, v tom čase už všetok život na Zemi dávno zanikol.

1 2 »

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov