Foto

Slnko: Čo ak by ho nahradila iná hviezda?

slnko

videní: 4.9K

Nie je to však len kvôli teplote. Sírius vyžaruje obrovské množstvo žiarenia. Naša atmosféra slúži ako štít proti Slnku. V prípade Síria by však tento štít nestačil. Čo keby sme zvolili bizarnejší prístup a vytvorili si dvojhviezdny systém? Ide o dve hviezdy, ktoré obiehajú okolo spoločného stredu. A tam je naša Zem. V bezpečí a zdraví!

Všetko je to o veľkosti a jasnosti hviezd. Tieto dve nie sú príliš veľké a vyžarujú toľko svetla ako naše Slnko. Pre nás je dôležité len to, že naša planéta je v bezpečnej zóne dvojhviezdnej sústavy. Pri východe Slnka najprv uvidíte jednu hviezdu, ktorá sa objaví spod obzoru. A potom, o pár minút neskôr, druhú.

 

 

Jediným problémom je, že táto kráska môže čoskoro explodovať s obrovskou silou. V dvojhviezdnych systémoch je jedna hviezda vždy ťažšia ako jej spoločník. Skôr či neskôr začne odťahovať hmotu od menšej hviezdy. Postupne väčšia hviezda svojho suseda jednoducho zožerie.

Potom môže väčší brat dosiahnuť kritickú hmotnosť a explodovať. Tento výbuch by bol približne rovnako silný ako supernova. Zničila by celú našu slnečnú sústavu. Svetlo z tohto výbuchu by bolo viditeľné na vzdialenosť stoviek svetelných rokov. Potom by na mieste našej hviezdnej sústavy vznikla obrovská hmlovina. Je to hviezdny prach a častice, ktoré zostali z nášho sveta.

Teraz sa dostávame do ríše šialenstva: čierna diera. Áno, v strede našej slnečnej sústavy sa práve nachádza. Čierne diery poznáme ako desivé, záhadné objekty, ktoré do seba vťahujú všetko, čo im stojí v ceste. Ale aj okolo čiernej diery je obývateľná zóna.

Len musíte byť dostatočne ďaleko, aby vás nestiahla do svojej čiernej priepasti. Merkúr a Venuša budú príliš blízko čiernej diery. Takže s najväčšou pravdepodobnosťou budú roztrhané a potom zamieria k horizontu udalostí. To je posledná zastávka pred nárazom do singularity, srdca čiernej diery.

Existujú len dva problémy: svetlo a čas. Čierna diera svetlo vťahuje dovnútra namiesto toho, aby ho vyžarovala. Takže Zem sa rýchlo stane tmavou a studenou. A okolo ťažkých objektov plynie čas pomalšie. V blízkosti čiernej diery sa jedna sekunda môže rovnať týždňom alebo dokonca mesiacom vo vesmíre. My tento rozdiel nepocítime, ale celý vesmír okolo nás sa bude voči nám vyvíjať rýchlejšie.

Každý objekt sa môže stať čiernou dierou, ak sa stlačí na určitú veľkosť. Napríklad Slnko sa môže stať čiernou dierou, ak sa zmenší na šírku 6 kilometrov. A dokonca aj Zem. Ak ju stlačíte na šírku 1.8 centimetra, stane sa čiernou dierou.

Aha, teraz sa v strede našej slnečnej sústavy skrýva nejaká malá skala. Je to neutrónová hviezda. Je široká asi 30 kilometrov. Niektoré meteority sú oveľa väčšie. Ale má hmotnosť porovnateľnú so Slnkom. Takže jej gravitačná sila je približne rovnaká a dráha našej planéty je neporušená.

Problémom však je, že neutrónové hviezdy nevyžarujú takmer žiadne viditeľné svetlo. Takže na Zemi je teraz permanentná noc. Napriek tomu je tu veľmi horúco. Keď sa zrodí neutrónová hviezda, môže byť spočiatku niekoľkokrát horúcejšia ako Slnko. Rýchlo sa však ochladí na teplotu, na ktorú sme zvyknutí. Takže je tu šanca, že všetok život na Zemi ešte nebol spálený.

Ďalším problémom je, že títo drobci sa rýchlo otáčajú a môžu sa stať pulzarmi. Je to niečo ako silný reflektor na dvoch stranách rotujúcej hviezdy. Neutrónové hviezdy tiež vyvrhujú žiarenie obrovskou rýchlosťou. Toto žiarenie urobí našu planétu doslova sterilnou. Žiadna forma života by v týchto podmienkach nebola schopná existovať.

A teraz je čas na najväčšiu hviezdu, akú poznáme. Stephenson 2-18. Tento červený obor je 2 150-krát väčší ako Slnko. A ak ho umiestnime do stredu našej slnečnej sústavy, jeho okraj bude ležať na dráhe Saturnu. Merkúr, Venuša, Zem, Mars a Jupiter sú teda už pohltené obrovskou hviezdou. Saturn, Urán a Neptún sa pečú ako gaštany na ohni a čoskoro sa vyparia.

V skutočnosti by sa to mohlo stať aj nášmu Slnku. Čím je staršie, tým je červenšie a väčšie. Nakoniec mu dôjde jeho palivo, vodík. A Slnko začne vo svojom jadre spaľovať ťažšie prvky. To spôsobí jeho rozpínanie. Potom budeme vidieť viac krásnych západov a východov Slnka.

Ale teplota bude príliš vysoká. Teoreticky bude Slnko také veľké, že pohltí Zem. A potom vybuchne v supernove, pričom po ňom nezostane nič z celej našej slnečnej sústavy.

Zdroj: brightside / topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov