Tipy a triky

Ako si užiť behanie aj v nepriaznivej jeseni a zime?

behanie

videní: 2.2K

Mnohí ľudia milujú behanie. Zvlášť v letných mesiacoch neexistuje príjemnejšia športová aktivita, než obuť tenisky a vybehnúť do prírody. Čo keď sa ale slnečné počasie s prichádzajúcou jeseňou premení na čľapkanicu, sychravé a chladné večery? Ako si udržať dobrú kondíciu a nevzdať pravidelné tréningy s prvou nepriaznivou tvárou chladnejších mesiacov?

Základ je pevná vôľa, radosť z pohybu a vhodné oblečenie. Zvlášť posledná menovaná položka je k tomu, aby ste si behanie užili za akéhokoľvek počasia, úplne zásadná. Rozmanitá jeseň navyše môže ponúknuť nádherné slnečné babie leto, ale aj rannú hmlu, časté dažďové prehánky aj nepríjemný vietor, ktorý pocitovú teplotu zníži aj o niekoľko stupňov. A to všetko doplnené postupným skracovaním dňa, keď sa už okolo šiestej hodiny dostaví nekompromisná tma. Napriek tomu pre mnohých bežeckých nadšencov začína jeseňou to najideálnejšie obdobie.
“Jesenné mesiace sú na behanie optimálne – nie je horúco a dusno, výborne sa dýcha, organizmus sa len tak neunaví a následne neprekonateľnou je aj energia a vyplavené endorfíny, ktorými hravo prekonáte jesennú únavu a zlú náladu,” tvrdí zapálene Michal z Running2, ktorý dodáva, že vybehnúť môžete za každého počasia, stačí len zvoliť to správne vybavenie.

behanie

Nie je zlé počasie, je len zle oblečený športovec…

A pre behanie to platí dvojnásobne. Skúsení bežci sa riadia dvomi jednoduchými pravidlami – vrstviť oblečenie tak, aby ste mali vždy o jednu vrstvu oblečenia viac a oblečenie voliť, ako by bolo vonku o 10 stupňov viac. Aj keď vám zo začiatku bude možno trochu zima, po pár minútach svižných pohybov sa rýchlo zahrejete. A nebojte sa prechladnutia. To vám nehrozí, ak sa nebudete zbytočne zastavovať. Mokré oblečenie na vás by mohlo spôsobiť zbytočné prechladnutie. Voľte preto kvalitné termo oblečenie.

Základ je funkčné tričko – s krátkym alebo dlhým rukávom, zateplené legíny a ľahká vetrovka. “V súčasnej dobe si bežci môžu vyberať zo širokej ponuky funkčného oblečenia, ktoré umožňuje vďaka svojej priedušnosti telu dýchať, ale zároveň ho chráni pred vetrom a dažďom. Naši zákazníci si napríklad veľmi pochvaľujú funkčné oblečenie značky Benger, ktoré je k dostaniu exkluzívne v Hervisa,” hovorí marketingový riaditeľ HervisSports Jan Štádler, ktorý zároveň nabáda, aby všetci vyznávači behu nezabudli chrániť svoje nohy, a to nielen výberom kvalitnej obuvi, ale aj ponožiek, ktoré sú začínajúcimi bežcami často chybne vynechávané. “Ak by ste v chladnejších mesiacoch vybehli s holými členky, môžete si nachladit achilovky. Najideálnejšie sú preto kompresívne podkolienky. Tie si môžete zaobstarať z najrozmanitejších materiálov, napríklad z vlny merino, ktorá navyše v nepriaznivom počasí krásne hreje.”

behanie

Aj obuv si vyberte priamo na mieru. Pred nákupom zvážte, v akom teréne najčastejšie praktizujete behanie.
“Ak sa pohybujete najviac po ceste, postačia vám klasické bežecké topánky, do terénu by som určite odporučil trialovou bežeckú obuv, tá vás lepšie ochráni pred rizikami nerovného terénu, napríklad hrubšie podrážky brániace pošmyknutiu či odolnejšia vrchná vrstva. Pre tých, ktorí vybiehajú za každého počasia, by som zvážil kúpu obuvi s Goretex, ktorá zamedzuje prepustenie vody, vyskúšajte napríklad SALOMON, Merrell a Lowa,” odporúča Jan Štádler.
Ako už bolo v úvode povedané, na jeseň si budete musieť zvyknúť, že budú vaše tréningy často prebiehať za šera či v tme, preto by vám vo výbave nemali chýbať výrazné ochranné prvky, ktoré budete mať buď rovno na oblečení alebo vo forme luminiscenčných pásikov. Pri úplnej tme sa bežcom veľmi osvedčili čelovky.

behanie

Behanie v zasneženej rozprávke – balzam na dušu

Ani s prvým snehom nemusíte vešať bežecké topánky až do jari na klinec. K jesennému oblečeniu pridáte len teplú vestu alebo silnejšiu bundu – skvelé sú z viacerých materiálov, funkčné čiapky, bežecké rukavice a ochranu na krk. Pre skutočných nadšencov sa dajú zaobstarať topánky so špeciálnou podrážkou, kde sú pridané samozasúvacie klince alebo šmirgľový povrch zabraňujúci pošmyknutiu aj na ľade.
Na každom ročnom období predsa nájdete toľko krásnych dôvodov, prečo vybehnúť von! Je po chuti farebná paleta jesennej prírody alebo praskajúca biela nádielka pod nohami? Alebo radšej oboje?

behanie

Zdroj: pixabay topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov