Tipy a triky

Navštívte zopár najzaujímavejších miest na Slovensku práve na jeseň!


videní: 3.9K

Naša krajina sa môže zdať malebná, čo sa rozlohy týka, ale určite je bohatá na zážitky a prírodné scenérie. Jeseň už nám klope na dvere, a tak je ideálny čas niečo zažiť. Toto sú tie najzaujímavejšie miesta na Slovensku.

Slanický ostrov – Ostrov umenia, Oravská priehrada

Panorama Slanický ostrov umenia.jpg

V originálnom a jedinečnom prostredí Slanického ostrova umenia v pôsobivej prírodnej scenérii s barokovo-klasicistickým kostolom, komplexom kalvárie a parkovou úpravou je od roku 1971 lokalizovaná Stála expozícia tradičnej ľudovej polychrómovanej plastiky a podmaľby na skle zo zbierok Oravskej galérie v Dolnom Kubíne. Má celoslovenský charakter a stala sa pozoruhodnosťou celonárodného významu.

Vody Oravskej priehrady obklopili v roku 1953 bývalú dominantu obce Slanica – vyvýšeninu s kostolom a kalváriou – a vytvorili uprostred priehrady ostrov v nadmorskej výške 609 m. V lete 1972 bola otvorená v bývalej hrobke expozícia predstavujúca dokumenty budovania Oravskej priehrady a histórie zatopených dedín. Niektoré osady a obce boli roku 1953 zatopené vodami Oravskej priehrady, a tak prestali existovať. Patria medzi ne: Hámry (Oravské Hámre), Lavkovo (Osada Dolného Štefanova), Osada, Slanica.

Haluzická tiesňava, Haluzice

Výsledok vyhľadávania obrázkov pre dopyt haluzická tiesňava

Vznikla erozívnou činnosťou Haluzického potoka, ktorý sa v prvej fáze zarezal do málo odolných dolomitov a v neskoršej fáze prerazil k ešte menej odolnej vrstve hlinitých bridlíc. Kaňon má dnes dĺžku 1 km, hĺbku 50 m a šírku 200 m. Na prvý pohľad pôsobí neškodne, ale v skutočnosti možno sledovať unikátnu rýchlosť s akou sa prehlbuje a rozširuje. Dodnes sa podarilo ako tak zamedziť len jeho prehlbovaniu, do šírky stále a viditeľne rastie.

Stráne rokliny sú zalesnené, ale postupne sa zosúvajú a ohrozujú okolité domy a susediacu historickú pamiatku Zrúcaninu Románskeho kostolíka s hradiskom. Časť hradiskového múru sa už zosypala do rokliny. Podľa písomných záznamov Dr. Holubyho (1836 – 1923) ešte v roku 1780 bola cez roklinu lávka a pozdĺž potoka dva rady domov.

Poloniny a najtmavšie miesto Slovenska

Výsledok vyhľadávania obrázkov pre dopyt poloniny

Národný park Poloniny pribudol do siete slovenských národných parkov v roku 1997. Rozloha národného parku je 29 805 ha a výmera ochranného pásma je 10 973 ha. Je lokalizovaný na slovensko-poľsko-ukrajinskom pohraničí a bezprostredne susedí s poľským Bieszczadskim Parkom Narodowym a ukrajinským Užanskym nacionaľnym pryrodnym parkom. Horský celok, v ktorom národný park vyhlásili je známy pod názvom Bukovské vrchy. Hlavným východiskom pre návštevu Polonín je obec Nová Sedlica.

Národný Park Poloniny, s pôvodnými lesmi a pralesmi zapísaný do svetového dedičstva UNESCO,  je z pohľadu svetelného znečistenia najtmavšou oblasťou na našom území. Poloniny sú naším najmenším národným parkom a taktiež najmenej navštevovaným. A aj vďaka tomu je tu teda zásah človeka najmenší. Práve preto na tomto území vznikol Park tmavej oblohy Poloniny, úplne prvý svojho druhu na Slovensku.

Val Obrov, Bátovce

Výsledok vyhľadávania obrázkov pre dopyt slovensky cinsky mur

Nazýva sa aj Slovenský čínsky múr alebo Rimanská cesta a tiahne sa od Sitna až k rieke Ipeľ. Val je na báze 12-15 m široký, na temene má šírku 2-4 m, výška je 2,5-3 m. Zemina valu je na niektorých miestach (podľa novších zistení je takých miest veľmi málo) spečená pri vysokej teplote, spečenie pravdepodobne nastalo len krátko po stavbe valu.

Západnejšie sa tiahla jeho druhá vetva, tretia vetva išla od Žarnovice až k ústiu Hrona do Dunaja. Andrej Kmeť, ktorý val svojho času študoval, jeho priebeh v roku 1900 predĺžil až ku Zvolenu. Okrem toho existuje priebeh valu schematicky nakreslený od Dunaja až po Žilinu.

Vychylovka, Nová Bystrica

Zaujímavé miesta na Slovensku Vychylovka

Ak sa zaujímate o to, ako sa žilo kedysi na Kysuciach a chcete navštíviť nejaký tradičný skanzen, nemali by ste vynechať Vychylovku. Navyše sa budete môcť povoziť v starej lokomotíve a ochutnať domáci podlesník. Aj toto nájdete na Slovensku!

Chrastianska šikľavá skala – vodopád aj ľadopád

Výsledok vyhľadávania obrázkov pre dopyt šiklava skala

Vodopád a ľadopád Chrastianska šikľavá skala vytvára pramenisko, ktoré steká po mohutnej a strmej vápencovej skale nad rozsiahlym zlepencovým previsom do bývalého koryta rieky Hornád. Koryto rieky Hornád bolo posunuté pri výstavbe bývalej Košicko-bohumínskej železnice. Rieka Hornád tu odkryla stenu mohutnej skaly aj s jej previsom.

A tak vznikol vodopád a v zime ľadopád Chrastianska šikľavá skala (nazývaná aj Matejovská šikľavá skala). Nachádza sa na severnom okraji planiny Galmus na styku s Hornádskou kotlinou, v tesnej blízkosti rieky Hornád medzi obcami Matejovce nad Hornádom a Chrasť nad Hornádom.

Tak čo, inšpirovali sme Vás na výlet po Slovensku?

 

Zdroj: korzar.sme | topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov