TOP 10

TOP10+: Úžasné fakty o teplovzdušných balónoch

TOP10+: Úžasné fakty o teplovzdušných balónoch

videní: 6.1K

O teplovzdušných balónoch sa vie, že sú nielen pekné na pohľad, ale majú za sebou kopec histórie.

Ako prvé na teplovzdušných balónoch lietali zvieratá

Horkovzdušný balón lietajúci nad veľkolepou Kappadokiou

Viac ako storočie pred prvým letom bratov Wrightovcov v Kitty Hawk v Severnej Karolíne vypustili vo Francúzsku bratia Montgolfierovci balón bez posádky, ktorý zostal asi 10 minút vo vzduchu. Neskôr ale poslali v teplovzdušných balónoch ovce, kačicu a kohúta. Písal sa rok 1783 a Mária Antoaneta a ďalších 130 000 ľudí bolo svedkom historického letu nad Versailles. Zvieratá bezpečne pristáli.

Francúzsko bolo epicentrom lietania balónom

Eiffelova veža s teplovzdušným balónom

Francúzsko sa stalo centrom balónov a Američania v Paríži, ako bol Benjamin Franklin, John Adams a John Jay, skočili na rozbehnutý vlak. Cestovatelia sa tak mohli začať presúvať z krajiny do krajiny na krídlach vetra.

„Balóning“ sa stále teší veľkej diváckej pozornosti

Najväčšia udalosť v Spojených štátoch sa volá Albuquerque International Balloon Fiesta a prilákala za deväť dní skoro jeden milión divákov. Meteorologický fenomén známy ako Albuquerque Box je vlastne predvídateľný vzorec vetra, ktorý umožňuje pilotom pristáť blízko miesta, kde vyštartovali.

Balón sa najskôr napúšťa studeným vzduchom

teplovzdušný balón

Farebná, zvyčajne 80 metrov vysoká nafukovacia časť sa nazýva obálka a je väčšinou vyrobená zo žiaruvzdorného nylonu alebo polyesteru. Ako už vieme, napúšťa sa na Zemi studeným vzduchom. Tento vzduch sa potom zohrieva propánovými horákmi pripevnenými pod ústie obálky.

Najvyšší let

Najvyšší možný bod, do ktorého sa kedy človek s balónom dostal, je viac ako 21 kilometrov, čo je takmer dvojnásobok nadmorskej výšky komerčných lietadiel. V takýchto prípadoch ale musia nosiť v koši so sebou kyslíkové masky.

Prvý prelet nad Tichým oceánom

Horkovzdušný balón nad oceánom a mraky modrej oblohy

17. januára 1991 sa podnikateľ Richard Branson a švédsky inžinier Per Lindstrand stali prvými leteckými pasažiermi prechádzajúcimi cez Tichý oceán. Vyrazili z Japonska a cestovali 46 hodín a prešli viac ako 7563 kilometrov. Nevítal ich ale žiaden nadšený dav, pretože pristáli na zamrznutom jazere v Yukone.

Riadiť balón nie je žiadna sranda

Každý poryv vetra a oblačnosť pri teplovzdušných balónoch znamená zmenu smeru. Okrem toho balóny musia stále stúpať a klesať, pokiaľ nenarazia na ten ideálny vietor. Ovládať balón teda vyžaduje skutočnú zručnosť a trpezlivosť.

Piloti robia stále šialené kúsky

Horkovzdušný balón lietajúci nad skalnou krajinou v Kappadokii v Turecku

Jedna z najobľúbenejších hier sa volá Hare and Hound. Ide o to, že jeden balón štartuje ako prvý a potom ho všetky ostatné nasledujú. Ide vlastne o lov na zajaca. Keď tento zajac pristane, ostatní sa snažia pristáť čo najbližšie ku svojej koristi.

Najslávnejší lov balónov sa konal počas občianskej vojny

Letecký pilot menom Thaddeus Lowe presvedčil prezidenta Abrahama Lincolna o výhodách prieskumu teplovzdušným balónom počas prvej bitky o Bull Run. Pokusy Konfederačnej armády o roztrhnutie balónov získali Loweovi titul najstrelenejšieho muža v armáde.

Bezpečný koníček

Horák so super horúcim plameňom sa rozsvieti vo vnútri farebného horúcovzdušného balónu, pretože je nafúknutý na ranný let.

Nie je žiadnym prekvapením, že lietanie v teplovzdušných balónoch je veľmi bezpečným športom. Od roku 1964 sa pri lietaní balónmi zabilo iba 73 ľudí.

 

Zdroj: rd.com | topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov