Tipy a triky

Zápach v aute neznamená len neporiadok. Používaš klimatizáciu správne?

zápach v aute

videní: 3.0K

Ak čítaš tento článok, asi máš problém. Zápach v aute. Klimatizácia zvláštne páchne alebo si auto kúpil od fajčiara? Smradľavých príčin môže byť veľa. Prinášame ti zopár rád pre odstránenie zápachu z tvojho miláčika.

Vyhádž všetky odpadky, uprac si v priehradke, v kufri. Niekedy stačí kúpiť vôňu do auta a povysávať, aby si sa cítil lepšie. Keď to nepomôže, je načase pustiť sa do veľkého upratovania. Niekedy nestačí iba vyprať poťahy, aby zmizol zápach v aute. Na trhu je mnoho čistiacich prostriedkov na domáce použitie, my sa radšej prikláňame k profesionálnemu tepovaniu. Ani vodu, ani čistiaci prostriedok neodstrániš zo sedačiek dôkladnejšie, než s pomocou tepovača. Cena za túto službu sa pohybuje od 50 € vyššie.

Ak sa rozhodneš, že to zvládneš sám, nezabudni na vyberateľné koberčeky, tiež spodný koberec, no a samozrejmosťou je ošetrenie plastových, kožených či iných povrchov prípravkami na to určenými. Dôležité! Auto nechaj poriadne vyschnúť, aby si si neprivodil aj zatuchnutý pach.

Auto máš čisté, suché, voňavé. No zapneš klimatizáciu/fúkanie a zápach je tam opäť. Čo s tým? Skontroluj si peľový filter. Cena závisí od typu, no nie je to drahá položka. Ak si čo i len trochu zručný a dokážeš pracovať s Google či YouTube, vymeniť ho dokážeš aj sám.

V autách s klimatizáciou je najčastejšie problém s vlhkosťou, ktorá sa zráža – pri ochladzovaní sa systém fúkania orosí. Práve vlhkosť, ktorá tam ostáva, vytvára priestor pre množenie baktérií. Tie spôsobujú zápach, ktorý cítiš najmä pri zapínaní a vypínaní klimatizácie. Pár minút pred zastavením by si mal klimatizáciu vypnúť, no nechať ďalej fúkať vzduch, aby sa zvyšná vlhkosť odstránila. Na krátke trasy klimatizáciu ani nepoužívaj, lebo sa systém nestihne vysušiť.

https://pxhere.com/fr/photo/722855

Proti zápachu z klimatizácie sú na trhu dva typy produktov. Prvý je sprej, tzv. granát. Ten sa používa tak, že spustíš klimatizáciu na najnižšiu teplotu, zapneš vnútorný obeh, manuálne fúkanie zo všetkých vetrákov, sprej položíš na podlahu za šoféra a necháš ho vystriekať. Počkáš 15 min a potom auto vyvetráš. Nepoužívaj lacné jednorazové spreje na čistenie klimatizácie, pokiaľ nie sú dezinfekčné. Tie s arómami akurát zhoršia stupeň zápachu.

Druhý typ spreja je čistiaca pena s hadičkou, ktorú striekaš cez vetráky. Hadičku zasunieš čo najhlbšie a počas striekania pomaly vyťahuješ. Toto spravíš v každom vetracom otvore. Pena, ktorá sa vyparí, by mala potrubie vyčistiť. Po aplikácii chvíľu počkáš, zapneš klimatizáciu a necháš auto vyvetrať.

Zdroj: pexels | topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov