Tipy a triky

Čo robiť, keď vám doma vypadne elektrina?

elektrina

videní: 356

Čo robiť, keď vám doma vypadne elektrina? Výpadky prúdu môžu ohroziť vás aj váš domov. Tu sú informácie, ktoré potrebujete vedieť, aby ste zostali v bezpečí.

Pripravenosť na katastrofy je nevyhnutná. Vlny horúčav, mrazy, niektoré z najsilnejších hurikánov vôbec, problémy s elektrickou sieťou, prírodné katastrofy alebo dokonca len spadnutý strom – to všetko môže viesť k prerušeniu dodávky elektrickej energie. Je dôležité vedieť, ako si poradiť bez elektrickej energie, aby ste seba, svoju rodinu, svoj domov a domáce zvieratá udržali v bezpečí. O triku so štvrtinou vody už viete, ale ako sa ešte môžete pripraviť na stratu elektriny? Tu je niekoľko tipov, čo robiť, keď vám vypadne elektrina, bez ohľadu na príčinu.

 

 

Čo robiť, keď vám doma vypadne elektrina?

Po prvé: Po výpadku prúdu by ste mali okamžite podniknúť niekoľko krokov. Toto je postup pri výpadku prúdu.

Overte si, či je elektrina vypnutá

Aj keď sa to môže zdať samozrejmé, chcete sa uistiť, že ste práve nevyhodili poistky alebo nespálili žiarovku.

Zavolajte svojej energetickej spoločnosti a nahláste výpadok

Takto budú o situácii informovaní a môžu začať výpadok odstraňovať.

Odpojte spotrebiče zo zásuvky

Prepätie môže poškodiť vaše citlivé alebo drahé spotrebiče a elektroniku. A keď sa elektrina opäť obnoví, príliš veľa veľkých spotrebičov zapojených do siete by mohlo vyradiť elektrické ističe. V horšom prípade môžete zabudnúť, že máte zapnutú napríklad rúru, čo by mohlo predstavovať bezpečnostné riziko, ak sa elektrina obnoví cez noc alebo počas vašej neprítomnosti. Je lepšie byť v bezpečí, ako ľutovať!

Chladničku a mrazničku nechajte zatvorené

Vaše potraviny zostanú najchladnejšie (a najbezpečnejšie), ak budete mať chladničku a mrazničku počas vypnutia prúdu zatvorené. Chladný vzduch tak zostane vo vnútri čo najdlhšie izolovaný, čo predĺži životnosť potravín a spomalí ich ohrievanie a kazenie.

Nájdite zdroj svetla

Využite akékoľvek denné svetlo alebo svetlo z telefónu, ktoré môžete mať, a nájdite baterky a sviečky. Baterka na telefóne je síce skvelá, ale budete chcieť šetriť batériu telefónu pre prípad núdze, takže to nie je dobré dlhodobé riešenie.

Ako zostať v teple

Čo robiť, keď v zime vypadne elektrina? Ak je vonku zima, najdôležitejšie je šetriť teplo, ktoré máte doma.

Zateplenie

Zakryte okná a dvere dekami alebo ich prelepte igelitom, aby ste zabránili prievanu a spomalili proces ochladzovania vo vašom dome.

Vyberte si vyhrievanú miestnosť

Jednu miestnosť je oveľa jednoduchšie udržať v teple ako viacero miestností, preto si vyberte „vyhrievaciu miestnosť“. Je to miestnosť, v ktorej budete tráviť čas, kým sa obnoví dodávka elektriny. Najlepšia miestnosť je tá, ktorá je malá a má najmenej okien. V tejto miestnosti nech sa ukryjú všetci členovia vašej domácnosti vrátane domácich zvierat. Telesné teplo pomôže udržať teplo v miestnosti, ak budete mať zatvorené dvere.

Zabaľte sa

Nezabudnite sa zabaliť do prikrývok a fliaš s teplou vodou. Ak máte kempingový stan, je skvelým nápadom zriadiť si ho ako ohrievaciu miestnosť uprostred obývačky alebo v spálni. Stany sú navrhnuté tak, aby zachytávali telesné teplo, a sú malé, takže ich zahriatie netrvá dlho.

Buďte v bezpečí

Nech už robíte čokoľvek, nepoužívajte na ohrev plynové rúry, grily ani ohrievače. Môžu spôsobiť nahromadenie škodlivých plynov vo vašom dome, ktoré môžu byť smrteľné.

1 2 3 »

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov