Tipy a triky

Životné prostredie: Sú opakovane použiteľné tašky dobré?

životné prostredie

videní: 306

Recyklácia papierových tašiek

Papierové tašky sa teoreticky vyrábajú zo stromov a sú biologicky rozložiteľné, recyklovateľné a kompostovateľné. Ak vaše mesto recykluje papierové tašky, môžete ich umiestniť do recyklačného koša, pokiaľ sú čisté (nie sú znečistené olejom alebo tukom). Každé mesto alebo obec má však iné možnosti recyklácie, preto si prečítajte ich pokyny týkajúce sa papierových tašiek.

Recyklácia bavlnených tašiek

Zatiaľ čo plasty a kovy možno pri recyklácii roztaviť a znovu použiť, bavlna sa musí mechanicky oddeliť a spracovať. Takže spôsob, akým bol materiál spracovaný, ovplyvní spôsob jeho recyklácie. Bohužiaľ, ak je syntetický materiál zmiešaný s bavlnou, nie je možné ho spracovať na recykláciu. Pretože mnohé zariadenia nemajú strojové vybavenie stavané na bavlnené obaly, nemali by ste ich len tak hodiť do recyklačného koša.

Tu je však dobrá správa: Ak je taška vyrobená z organickej bavlny a atramentov a farbív na rastlinnej báze, budete ju môcť kompostovať. Ide o prirodzený proces, pri ktorom sa organické materiály v priebehu niekoľkých mesiacov premenia späť na surovú organickú hmotu. Niekedy sa na ňom podieľajú aj mrštné tvory, napríklad červy. Je to tiež jedna z najlepších metód likvidácie, pretože ide o nulový odpad. Zvyčajne sú výrobky z organickej bavlny certifikované v USA a majú logo.

Recyklácia opakovane použiteľných plastových tašiek

 

 

Niektoré plastové tašky sú určené na opakované použitie. Mnohé sú hrubšie a majú širšie rúčky, aby udržali väčšiu hmotnosť. Iné sú vyrobené z polyesteru a na dotyk môžu pripomínať satén alebo bavlnenú tkaninu. Niektoré opakovane použiteľné plastové tašky sú dokonca vyrobené z recyklovaných oceánskych plastov. Keďže tieto opakovane použiteľné tašky pre životné prostredie sú vyrobené z plastu, nezabudnite preskúmať, či ich možno umiestniť do vášho recyklačného koša.

Nie každé mesto v USA má recyklačné stroje, ktoré dokážu správne spracovať upcyklovaný plast. Ak vaše mesto neprijíma žiadny typ plastových tašiek v rámci recyklačného programu na obrubníku, navštívte miestny obchod s potravinami a zistite, či budú prijímať a recyklovať opakovane použiteľné plastové tašky.

 

 

Ako si vybrať najlepšie tašky na opakované použitie (a zabezpečiť, aby vydržali)

Vo všeobecnosti platí, že najudržateľnejšia taška je taká, ktorú budete nosiť so sebou a často používať. Z hľadiska životného cyklu vám pevnejšie tašky – bez ohľadu na to, z akého materiálu sú vyrobené – umožnia častejšie opakované použitie a budú mať menší vplyv na životné prostredie.

Ak hľadáte tašku, ktorá unesie všetky vaše udržateľné nevyhnutnosti, ako aj základné veci, ako je notebook, telefón, kľúče a peňaženka, možno bude pre vás najlepšia klasická taška z organickej bavlny. Táto taška na celý deň môže nahradiť vaše ostatné tašky, poslúžiť ako pohodlná taška do práce alebo ju môžete uložiť do auta na poslednú chvíľu na nákup. Najlepšie zo všetkého je, že ich môžete jednoducho hodiť do práčky a vyčistiť. Keďže bavlna je náchylná na zrážanie v sušičke, nezabudnite tašky vešať – nielenže tým ušetríte svoju tašku, ale aj energiu.

Ak uprednostňujete opakovane použiteľnú tašku výhradne na potraviny, najlepšia bude možno nejaká izolovaná. Alebo možno hľadáte niečo kompaktné, čo je k dispozícii v okamihu, keď sa vám to hodí. V takom prípade by mohla byť dobrou voľbou recyklovaná nylonová taška Baggu (sú konštruované tak, aby pobrali veci v hodnote 25 kg, ale zložia sa do veľkosti päste). Ak sa chcete starať o plastové, polyesterové alebo nylonové tašky, vynechajte práčku, z ktorej sa môžu do atmosféry uvoľňovať mikroplasty, a utrite ich vlhkou handričkou a mydlom.

Čo robiť s taškami, keď s nimi skončíte

Dajte týmto opakovane použiteľným taškám pre životné prostredie druhý život, keď s nimi skončíte. Ak sa vám rozlepilo niekoľko švov, prečo ich neskúsiť prešiť? Ak to nie je možné, nájdite iné spôsoby, ako tašku upcyklovať. Tašku z organickej bavlny môžete recyklovať alebo použiť ako sadenicu na rastliny – v starých taškách môžete dokonca pestovať paradajky. Ďalší nápad: Použite látku ako baliaci papier. Samozrejme, ak nemôžete tašku upcyklovať alebo opätovne použiť, ďalším najlepším spôsobom, ako sa jej zbaviť, je zistiť, či sa dá recyklovať.

 

Zdroj: rd / topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov