Zaujímavosti

8 znakov, že tvoje telo zúfalo potrebuje vitamín D

vitamín

videní: 971

5. Únava a slabosť

girl-1064659_1280

Často máme tendenciu pripisovať únavu a slabosť rušnému životnému štýlu alebo nedostatku spánku. Ukázalo sa však, že dôvodom môže byť aj nedostatok vitamínu D. Štúdia, ktorá skúmala účinok doplnkov vitamínu D na pacientov s únavou ukázala významné zníženie únavových symptómov po normalizácii hladín vitamínu D.

6. Slabá obranyschopnosť

koli-bacteria-123081_1280

Vitamín D hrá obrovskú úlohu pri podpore nášho imunitného systému. Nevedomky začali lekári používať tento vitamín na liečbu infekcií už dávno pred vynájdením antibiotík. Napríklad pacienti s tuberkulózou sa liečili v sanatóriách, kde boli vystavení slnečnému žiareniu, ktoré, ako si doktori mysleli, priamo zabilo infekciu. Takže, ak trpíš častými vírusovými infekciami, nízky obsah vitamínu D môže byť dôvodom.

7. Bolesť svalov

pexels-photo-1509340

Vitamín D ovplyvňuje nielen naše kosti, ale aj naše svaly. Nedostatok tohto vitamínu môže spôsobiť silnú bolesť svalov, slabosť, zníženie svalovej hmoty a zlé uzdravenie svalov po intenzívnej fyzickej aktivite. Nízke hladiny vitamínu D môžu tiež spôsobiť chronickú rozšírenú bolesť, čo je jeden z hlavných príznakov fibromyalgie.

8. Bolesť kostí

pexels-photo-1288484

Nedostatok vitamínu D môže zhoršiť schopnosť tela dodávať vápnik do kostného tkaniva, čo môže viesť k osteomalácii alebo k oslabeniu kostí. Nedostatok vitamínu D môže byť spojený s rôznymi muskuloskeletálnymi bolesťami. Odporúča sa zabezpečiť denný príjem potrebného množstva vitamínu D, aby sa zabránilo bolesti, zlomeninám kostí a ochoreniam, ako je napríklad osteoporóza.

Zdroj: youtube topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov