TOP 10

10 vecí, ktoré múdri rodičia svojim deťom dovolia

rodičia

videní: 899

8. Utrácať osobné peniaze za zbytočné veci

Podľa  prieskumu moderné deti často míňajú osobné peniaze na výlet s priateľmi, digitálne zariadenia alebo na hračky, oblečenie alebo obuv a za jedlo alebo dopravu. Mnoho rodičov považuje za hlúpe utrácať peniaze za zbytočné veci, a preto sa často snaží pomocou zákazov alebo prednášok dieťaťu zabrániť v zbytočnom nákupe. Rodičia by však mali prestať používať tento prístup z dvoch dôvodov:

Po prvé, keď dáš svojmu dieťaťu peniaze, stali sa jeho majetkom. A sú to len ony, kto sa môže rozhodnúť, na čo tieto peniaze minú. Toto je obzvlášť dôležité v rodinách, kde si deti zarábajú peniaze prácou v domácnosti .

Po druhé, môže byť pre dieťa užitočné utrácať peniaze za nezmysly a potom ľutovať, že to urobilo. Len tak sa naučí, ako kontrolovať svoje výdavky a odlíšiť túžby od skutočne dôležitých potrieb a želaní.

7. Byť nedbalý

Psychológovia sa vážne obávajú, že moderné deti sú v porovnaní s predchádzajúcimi generáciami omnoho dospelejšie, zaujatejšie a depresívnejšie. Školské osnovy sú čoraz ťažšie a nasýtenejšie, narastá aj počet trendov a sociálne médiá často spôsobujú, že deti v porovnaní so svojím okolím zaostávajú.

Preto má moderné dieťa intenzívnu potrebu len tak nerobiť nič. Ak je v rozvrhu dieťaťa dostatok voľného miesta, neponáhľaj sa naplniť ho novými úlohami. Niekedy je potrebné nemať čo robiť a cítiť sa šťastne a slobodne a robiť všetko, čo chce.

6. Vynechanie školy

Niekedy by sme mohli potrebovať umelo vytvoriť voľný čas pre naše deti, najmä keď si všimneme, že sú depresívne alebo napäté. Dobrý akademický výkon nie je hlavná vec, hlavná vec je duševné a psychologické zdravie dieťaťa. Ak zistíš, že tvoje dieťa potrebuje prestávku, daj mu príležitosť spomaliť sa a načúvaj tomu, čo chce, čo rado robí, o čom sníva… Pretože niekedy je ťažké nájsť čas a energiu na hľadanie odpovedí na také jednoduché otázky vo víre všetkých úloh, ktoré majú rodičia aj deti.

5. Hádať sa s dospelými

Tento druh zákazu môže byť nebezpečný, pokiaľ ide o deti, ktoré sú mladšie. Je dôležité, aby vedeli, že nie všetci dospelí sú rovnako dobrí a že nie všetky žiadosti dospelých by sa mali, ba dokonca musia, vykonať okamžite.

Pokiaľ ide o deti, ktoré sú staršie, je to skôr otázka etiky. Bohužiaľ, múdrosť a spravodlivosť sú čoraz menej závislé od veku osoby. Niekedy sa starší človek môže v niečom mýliť alebo sa správať neslušne. V týchto situáciách je dôležité naučiť sa brániť svoj vlastný názor a osobné hranice. Dospelí zase musia naučiť svojich potomkov, aby to robili bez argumentov, záchvatov hnevu a urážok (samozrejme, ak to dokážu sami).

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov