Zaujímavosti

Ako sa meteority z Marsu dostali na Zem?

meteority

videní: 266

Existuje niekoľko dôkazov o tom, že na Zemi sa nachádzajú meteority, ktoré pochádzajú z Marsu. Vynára sa nám teda otázka, ako sa tu tieto meteority vlastne dostali.

Na Zemi sa doposiaľ našlo približne 60 000 meteoritov. Existuje niekoľko prameňov dôkazov, ktoré naznačujú, že niektoré z meteoritov nájdených na Zemi skutočne pochádzajú z Marsu. Vedci použili techniku nazývanú “rádiometrické datovanie” na určenie veku týchto kúskov “skál”.

 

Metóda, ktorá je analogická s rádiokarbónovým datovaním organického materiálu, sa zameriava na pomery určitých rádioaktívnych izotopov v meteoritoch. Keďže izotopy sa rozpadajú presne určenými rýchlosťami, porovnanie ich pomerov odhalí čas od vzniku meteoritu alebo aspoň čas od jeho posledného zahriatia.

 

Ukázalo sa, že väčšina meteoritov je stará približne 4,56 miliardy rokov, pretože pochádzajú z asteroidov, ktoré sa datujú do obdobia vytvorenia Slnečnej sústavy. Čokoľvek mladšie ako toto musí pochádzať z planéty alebo mesiaca, jediného miesta v Slnečnej sústave, ktoré mohlo vytvoriť horniny mladšie ako 4,65 miliardy rokov.

1 2 »

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov