Zaujímavosti

Prečo má toaletný papier práve bielu farbu?

toaletný papier

videní: 244

Bielu farbu pri toaletnom papieri vnímame už ako tradičný doplnok domácnosti. Pritom v 50. rokoch 20. storočia bolo skutočne trendy kupovať farebné kombinácie.

Toaletný papier sa v súčasnosti teší osobitej pozornosti. Aj keď je už takpovediac nevyhnutnou súčasťou kúpeľne, každý sa snaží zásobiť čo najväčším počtom. Možno aj ty patríš medzi škrečkov, ktorí majú doma aktuálne kopy toaletného papiera. Zamyslel si sa ale niekedy nad tým, prečo má práve bielu farbu?

 

 

Prečo má toaletný práve bielu farbu?

Ako sa toaletný papier vyrába?

Toaletný papier je vyrobený z celulóznych vlákien, ktoré pochádzajú priamo zo stromov alebo recyklovaného papiera. Vlákna sa zmiešajú s vodou na výrobu buničiny. Tvorba toaletného papiera má dve základné fázy: výrobu surového papiera a jeho konverziu na konečný produkt, ktorý si kúpiš v obchode. Buničina sa bieli pomocou peroxidu vodíka alebo chlóru, aby bola viac biela. Tento bieliaci proces je viac ako estetický – odstraňuje z papiera lignín a zmäkčuje ho.

Prečo má bielu farbu?

Celulózové vlákna sú prirodzene biele. Lepidlo, ktoré ich drží pokope, je ale hnedé, no vďaka bielidlu tento detail zmizne. Toaletný papier z recyklovaného papiera sa vyrába väčšinou z kancelárskeho odpadu alebo papierov do tlačiarne, ktoré sú väčšinou biele. Hoci bielená buničina produkuje najjemnejšie vlákna na výrobu tkanív, nebielené a recyklované vlákna môžu byť rovnako kvalitné.

Biela farba toaletného papiera teda nie je výsledkom estetickej stránky tovaru, ale hlavne vlastností, ktoré zákazník ocení. Medzi ne patria mäkkosť a savosť. Aj dnes však nájdeš v regáloch aj inú ako bielu farbu. V 50. rokoch 20. storočia ľudia napríklad ladili farbu toaletného papiera s farbami kúpeľne. Údajne však zmizol kvôli obavám z bezpečnosti pastelových farbív, ktoré neboli najvhodnejšou alternatívou pre pokožku a životné prostredie. Navyše, farebný toaleťák je na výrobu nákladovejší, ale výber predsa len záleží na konečnom spotrebiteľovi.

Prečo má toaletný práve bielu farbu?

 

 

Zaujímavosti o toaletnom papieri

Až 70 – 75 % ľudskej populácie toaletný papier skoro nikdy nepoužíva. Napríklad Indom stačí ruka a voda. Ale pozor, zásadne ľavá ruka. Pravou totižto jedia a ich zámena je pre domácich veľkým prehreškom.

Kto bol na dovolenke v Grécku, vie, že použitý toaletný papier tam nesmie skončiť v záchodoch. Inžinieri totiž naprojektovali príliš úzke odtokové hrdlá, ktorými by toľko odpadu neprešlo. Po vykonaní potreby musíš hodiť papier do koša.

Hľadáš lacné svadobné šaty? Môžeš si ich dať “vyskladať” z toaletného papiera. Každý rok sa dokonca usporadúva súťaž o najlepšie šaty z tohto materiálu, výherkyňa získava až 10-tisíc dolárov.

 

Zdroj: rd.com | topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov