Zaujímavosti

Republika Molossia: Krajina vo vnútri USA s vlastným prezidentom a menou

Molossia

videní: 649

Vo vnútri USA sa nachádza krajina, ktorá si razí svoju vlastnú cestu a nielen že má svoju vlastnú menu, ale má aj svojho prezidenta, jazyk a národnú hymnu. Ide o takzvanú republiku Molossia.

Republika Molossia sa nachádza uprostred nevadskej púšte a táto komunita je samozvaným mikroštátom – resp. mikronárodom. Molossia je duchovným dieťaťom dvoch priateľov, Kevina Baugha a Jamesa Spielmana. Dvojica založila Molossiu 26. mája 1977 a pôvodne sa krajina nachádzala v Portlande v Oregone.

V minulosti bol tento “mikroštát” nazývaný aj Veľkou republikou Vuldstein a bol pod vládou “kráľa” Spielmana. Po Spielmanovej vláde sa k moci dostal súčasný prezident – Kevin Baugh. V roku 1999 premenoval krajinu na Republiku Molossia. Jedným z jeho prvých činov bolo presídlenie celej “krajiny” do nevadskej púšte.

 

 

 

Aj keď sa Molossia nazýva krajinou, technicky zatiaľ nezískala nezávislosť od USA. Mnohé petície boli neúspešné, pretože sa nepodarilo zhromaždiť dostatok podpisov na to, aby Molossia získala uznanie. A zrejme sa tak nestane ani v najbližšej budúcnosti.

Napriek tomu, že Molossia nedosahuje štatút krajiny, je známa ako “mikroštát”. To znamená, že táto krajina je kus zeme, ktorý sa vydáva za nezávislý, suverénny národ s vlastným systémom vlády a spoločenskými pravidlami.

Navyše tento “mikroštát” neudržoval vždy najpriateľskejšie vzťahy s inými národmi a v skutočnosti je vo vojne s Východným Nemeckom od roku 1983. A to aj napriek tomu, že Východné Nemecko neexistuje od roku 1990. Predpokladá sa, že k celému “konfliktu” došlo počas sporu o neobývaný ostrov na Kube.

1 2 »

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov