Zaujímavosti

Čo sa stane, ak budeš každý deň jesť iba zemiaky?

zemiaky

videní: 354

Zemiaky sa pestujú vo viac ako 100 krajinách po celom svete a krajiny, ktoré vypestujú najviac zemiakov sú Čína, USA, India, Rusko a Ukrajina. Napriek tomu, že sú tak populárne, nie sú považované za veľmi zdravé a dokonca sú považované za nebezpečné pre tvoje telo. Ale možno je to len stereotyp vytvorený čipsami, hranolkami a rýchlym občerstvením.

Zemiaky pochádzajú zo slnečnej Južnej Ameriky a práve tam môžeme aj dnes nájsť nejaké druhy zemiakov, ktoré sú divoké. Prvýkrát boli použité na jedenie v oblasti dnešnej Bolívie medzi rokmi 8000 a 5000 pnl. Mimochodom, mačky boli domestikované približne v rovnakom čase.

 

 

Zemiaková kôra je bohatá na  draslík, ktorý udržuje tvoje srdce zdravé. Okrem toho zemiaky obsahujú aj trochu fosforu, horčíka, vápnika, sodíka, železa a zinku. Tiež obsahujú veľa vitamínu C  (asi 45% dennej normy v jednom kuse), ale väčšina je zničená pri zahrievaní. Je preto výhodnejšie jesť varené, nelúpané zemiaky. Navyše obsahujú vlákninu, ktorá je skvelá pre zdravie čriev.

 

 

Zemiaky neobsahujú žiadny cholesterol . Ale v závislosti na tom, ako ich varíme (napr. s olejom), môžete do nich „pridať“ cholesterol, ako napríklad vo francúzskych zemiakoch, hranolkách a podobne. Konzumácia zemiakov môže zlepšiť zdravie pokožky a pomôcť s depresiou a stresom. Narozdiel od mnohých iných populárnych príloh s množstvom sacharidov, varené zemiaky ti umožnia cítiť sa sýto. Dôsledkom toho je, že budeš jesť menej, ale zostaneš plný dlhšiu dobu a dokážeš tak aj rýchlejšie schudnúť.

 

Ľudia s diabetom by mali byť veľmi opatrní pri konzumácii zemiakov: veľa druhov zemiakov má veľmi vysoký glykemický index . Ale ak ich schladíš, ich vplyv na hladinu cukru v krvi sa zníži o 25%. Ďalej je lepšie nejesť nezrelé zemiaky, pretože obsahujú veľa solanínu. Jeho úroveň sa neznižuje ani po varení. Vo všeobecnosti však platí, že tento pokrm sa radí medzi zdravé jedlá.

1 2 »

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov