TOP 10

Potraviny, ktoré do chladničky nikdy nedávaj

potraviny

videní: 819

11. Chlieb

Ukladaj chlieb do chlebníka alebo na poličku v kuchyni, ale nikdy nie do chladničky. Chladený chlieb je síce menej náchylný na tvorbu plesní, no stáva sa z neho tvrdá, žuvacia hmota, ktorá bude ako chlieb iba vyzerať. Ak vieš, že neminieš tieto potraviny skôr, ako splesnivejú, zabaľ prebytok do sáčku a ulož ho do mrazničky. Takto vydrží až jeden mesiac a budeš ho mať vždy po ruke.

10. Zelené avokádo

Mnohé avokáda, ktoré sú k dispozícii na pultoch obchodov s potravinami, sú zelené a tvrdé. Takže, keď si ich prinesieš domov, potrebujú ešte niekoľko dní predtým, ako budú pripravené na konzumáciu. Zrejú však iba vtedy, keď ich necháš mimo chladničky. Avokádo by sa malo chladiť iba vtedy, keď už na ňom vidíš, že je úplne zrelé a nechceš ho ešte zjesť. Chladenie ti potom poskytne ďalší deň k dobru.

9. Jahody

Chladené jahody nemajú takú sladkú chuť a prichádzajú o svoju typickú štruktúru. Pre lepšie zachovanie sladkosti ich skladuj na priamom slnečnom svetle, ktoré im robí naozaj dobre. O tom, že ich treba zjesť do troch dní od kúpy ti snáď nemusíme hovoriť, inak začnú hniť. Ešte jedna malá rada – keď ich prinesieš domov, neumývaj ich, až kým ich nebudeš jesť. Jahody sa po umývaní rýchlejšie kazia.

8. Cesnak

Ak si mal niekedy cesnak v chladničke, určite vieš, že po pár dňoch ti začne klíčiť. Cesnakové strúčiky sú navyše vo vlhkých podmienkach náchylné k rastu plesní, o ktorých ani nevieš. Pre najlepšiu cesnakovú chuť ich môžeš zavesiť do rohu kuchyne, kde na nich nebude svietiť priame slnečné svetlo. Ak ti z celej cibuľky zostane pár strúčikov, ďalší deň alebo dva vydržia v chladničke. Potom už sa už nebudú dať porovnať s čerstvým cesnakom.

7. Otvorené plechovky od potravín

Máš plechovku zeleniny, no neminul si celé množstvo? Kam s ňou? Do chladničky nie! Síce je pravda, že nízke teploty zabraňujú produktu v tom, aby sa pokazil, no kvôli konzerve môže jedlo získať kovovú chuť. Je to tak kvôli kyselinám, ktoré sa vylúhujú do jedla zo samotnej konzervy. Najlepším spôsobom, ako skladovať nepoužité konzervy jedla, je premiestniť ich do samostatnej vzduchotesnej nádoby a potom dať chladiť. A konzervu môžeš hodiť do recyklovaného odpadu.

6. Nezrelé banány

Rovnako ako iné druhy ovocia na tomto zozname, aj banány dozrievajú pri izbovej teplote – nie však, keď ich uložíš do chladničky. Až keď budú zrelé, potom ich môžeš dať do chladiacej skrine. Úplne zrelý banán časom sčerná, ale toho sa netreba báť. Sčernenie nastáva v dôsledku obsahu etylénu v banánovej koži, ktorá podlieha chemickým zmenám, keď je vystavená nízkym teplotám.

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov