Tipy a triky

Ako na socializovanie bez pocitu vyčerpania?

socializovanie

videní: 311

Socializovanie sa niekedy môže javiť ako tvrdá práca – tu sú jednoduché spôsoby, ako sa tohto pocitu zbaviť. Na spoločenskej akcii sa toho veľa deje. Možno budete napínať svaly na tanečnom parkete alebo ich budete používať na to, aby ste pokojne sedeli pri prestretom stole.

Pravdepodobne je tu veľa zmyslových podnetov, ktoré možno prijímate, aby ste tancovali do rytmu, alebo sa ich snažíte zablokovať, aby ste sa sústredili na to, čo sa hovorí. Mozgom vám môžu bežať všetky veci, ktoré si chcete zapamätať o udalosti, alebo vaše obavy, alebo ciele pre interakciu.

 

 

Socializovanie – extroverti verzus introverti

 

Všetky tieto aktivity sú pochopiteľne náročné na vašu myseľ a telo. Ale pravdepodobne ste už počuli, že extroverti získavajú energiu z prítomnosti iných ľudí, zatiaľ čo introverti ju získavajú zo samoty.

Znamená to, že extroverti nie sú unavení zo socializácie? Všetci sa nachádzame niekde na škále medzi introverziou a extroverziou – nikto nie je výlučne jeden alebo druhý.

Extroverzia sa považuje za jednu z osobnostných čŕt “veľkej päťky” a hoci existuje genetická zložka vášho prežívania extroverzie a introverzie, vplyv vašich osobnostných preferencií na vaše správanie v danom okamihu sa líši v závislosti od situácie.

Niekedy ste spoločenskí a zhovorčiví, prejavujete extrovertnejšiu osobnosť, inokedy ste viac zamyslení a rezervovaní alebo introvertní.

V štúdiách, ktoré testovali úroveň extroverzie, výsledky naznačujú, že existuje súvislosť medzi introvertnejšou osobnosťou a únavou. Nie je to však jednoducho tak, že extroverti sa nikdy neunavia v sociálnej interakcii.

Ako na socializovanie bez pocitu vyčerpania?

Každý sa bude cítiť vyčerpaný po mnohých spoločenských aktivitách, len horná hranica sa u každého človeka líši.

Výskum únavových účinkov sociálnych interakcií identifikoval niektoré spoločné faktory medzi tými, ktoré sa považujú za najviac vyčerpávajúce. Rozhovory, ktoré boli dlhé, náročné alebo intenzívne, sa pociťovali ako únavnejšie.

Ak sa človek veľmi snažil urobiť dobrý dojem alebo sa stretol s množstvom nových ľudí, bolo pravdepodobnejšie, že sa po nich bude cítiť vyčerpaný. Viac energie si vyžadovali aj konflikty a sťažnosti.

To znamená, že únavný účinok socializácie je možné znížiť aktívnym vyhľadávaním stretnutí, pri ktorých sa cítite uvoľnene, ktoré nezahŕňajú príliš veľa nových ľudí alebo ktoré umožňujú prestávky počas dlhých rozhovorov.

Aby sa zotavili zo spoločenského vyčerpania, mnohí ľudia sa rozhodnú byť sami. To môže pomôcť, ak je socializovanie samo o sebe príčinou. Ale ak vás vyčerpáva sociálna úzkosť alebo depresia, samota môže tento problém ešte prehĺbiť.

Predpokladá sa, že emócie, ktoré prežívate počas spoločenských udalostí, môžu tiež ovplyvniť váš pocit únavy. Ak musíte dlho potláčať svoje skutočné pocity alebo prejavovať určité emócie, ktoré sú v rozpore s tým, čo skutočne cítite, môžete byť náchylnejší na emocionálne vyčerpanie a vyhorenie.

Napríklad zamestnania typu “služby s úsmevom” by mohli servírky viac unaviť a pracovníci v oblasti starostlivosti, ktorí nedokážu prejaviť svoj smútok alebo strach o pacientov, sa môžu emocionálne vyčerpať aj mimo práce.

Na boj proti tomu sa odporúča nájsť si čas na vyjadrenie svojich pocitov a prijať a uznať, že sú platné, a znížiť tak emocionálnu disonanciu všade, kde je to možné.

Zdroj: sciencefocus / topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov