Zaujímavosti

Včely: 5 zaujímavostí o našich lietajúcich kamarátoch

včely

videní: 886

 

2. Včely opeľujú každé tretie sústo, ktoré zjeme

Včely a kvitnúce rastliny sa spoločne vyvinuli pred 100 miliónmi rokov. Včela sa živí nektárom a peľom z kvetov. Ako prechádza z kvetu na kvet, naberá peľ zo samčej časti kvetu a prenáša časť zŕn na samičiu časť ďalšieho kvetu, ktorý navštívi. tento akt opelenia umožňuje rastline produkovať ovocie a semená na reprodukciu.

Každé tretie sústo, ktoré priemerný človek zje, bolo opelené včelami, vrátane väčšiny ovocia, zeleniny, semien, orechov, bylín, korenín a olejnín. Spoločne dodávajú ľudskej strave hlavný podiel živín. Okrem toho včely opeľujú kávu a kŕmne plodiny pre hospodárske zvieratá, ktoré nám na oplátku dávajú mäso a mliečne výrobky.

A nie je to len jedlo na našom tanieri, za ktoré musíme poďakovať hlavnému opeľovačovi prírody. Ďakovať im môžeme sa liečivá rastlinného pôvodu, ako je aspirín a morfín, vlákna ako bavlna a ľan. Za stromy, ktoré dodávajú stavebné drevo a sú pľúcami planéty. Niekoľko plodín je pri tvorbe plodov alebo semien úplne závislých od opelenia včiel, ale väčšinou opelenie včiel zvyšuje výnosy plodín až o neuveriteľných 75 %. Zväčšuje veľkosť, tvar, sladkosť a skladovateľnosť 90 komerčne vyprodukovaných plodín.

 

1. Kolónia včiel je ako strom

Včeličky žijú v 50 tisícových kolóniách. Prevažnú väčšinu tvoria robotnice, v lete niekoľko stoviek samcov trúdov a existuje jedna plodná včelia kráľovná, ktorá je ich matkou.

Každá včela je súčasťou vysoko štruktúrovaného systému, ktorý entomológovia nazývajú superorganizmus. Dokonalým príkladom je strom. Ten sa skladá z koreňov kmeňa, kôry, konárov, listov a niekedy aj z kvetov. Všetky tieto časti spolupracujú a tvoria strom.

Ak zo stromu odstránite jeden list, list odumrie, ale strom pokračuje. To isté platí pre naše včely. Ak jedna zomrie, celá kolónia žije naďalej a pokračuje vo svojej práci. List a včela majú podobnú úlohu ako zberače potravy a energie.

Strom získava potravu prostredníctvom fotosyntézy, čo je proces, pri ktorom listy premieňajú slnečné svetlo na cukor, zatiaľ čo kolónia včiel získava potravu a cukry z peľu a nektáru, ktoré zbierajú jej robotnice. Neskôr v priebehu roka opadávajú listy z listnatého stromu, pretože strom v chladných zimných mesiacoch príliš nerastie, takže “kolektory” energie nie sú potrebné.

Podobne kolónia včiel nerastie v chladných zimných mesiacoch, takže väčšina zberačov energie – robotníc – uhynie. Kráľovná prestane klásť vajíčka a kolónia sa zmenší približne na 10 000 včiel. Kolónia aj strom vstupujú do stavu minimálnej aktivity. Keď príde jar, cyklus začína znova. Stromom rastú nové listy, včelia kráľovná produkuje nové robotnice a systémy sa vracajú k svojim spôsobom zberu energie.

Zdroj: Sciencefocustopdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov