Zaujímavosti

Včely: 5 zaujímavostí o našich lietajúcich kamarátoch

včely

videní: 885

 

4. Nie všetky včely dokážu bodnúť

Samec včely neštípe. Je to preto, že namiesto žihadla má včelí samec endofalus, nástroj podobný penisu, ktorý slúži na oplodnenie včelej matky. Naproti tomu, včelie samice majú žihadlo na konci brucha a použijú ho na obranu seba a svojho hniezda. Včely robotnice, ktoré sú samicami, uhynú, keď uštipnú cicavce. Je to preto, že ich žihadlo je ostnaté ako rybársky háčik, ktorý sa zachytí v kožu útočníka roztrhne telo včely, keď sa odtrhne.

Ich bodnutie však vyvolá zápach, známy ako poplašný feromón, ktorý upozorní ostatné včely z kolónie, aby zaútočili na nepriateľa. Predstav si, že veľký medveď kradne med z úľa včiel. Ak medveď dostane viac žihadiel, je pravdepodobnejšie, že ustúpi. Niekoľko včiel môže zomrieť pri obrane úľa, ale kolónia je zachránená.

 

 

Samice iných druhov včiel majú ihlovité žihadlo, ktoré môžu stiahnuť a znova použiť, takže pri bodnutí nezomrú. Vo všeobecnosti je však väčšina včiel poslušná, teda pokiaľ im nehrozí nebezpečenstvo.

Existuje asi 500 druhov včiel, ktorých bodnutie je také neúčinné, že majú vyvinuté silné čeľuste, ktoré môžu votrelca škaredo uhryznúť. Toto sú včely bez žihadiel. Niektoré, ako napríklad Oxytrigona alebo ohnivé včely, môžu vylučovať kyselinu mravčiu, aby dráždili svojich nepriateľov. Útočia vo veľkom počte a nájdu si cestu do citlivých častí tela, ako sú ucho, nos, oči a ústa.

Väčšina včiel bez žihadiel žije v trópoch Strednej a Južnej Ameriky. Niekoľko z nich sa nachádza v Ázii, Afrike a Austrálii, aj keď pravdepodobne existuje viac druhov, ktoré budú objavené neskôr. Juhoamerický rod včiel bez žihadla Melipona, miestne nazývaný abeja criolla, je dobre zdokumentovaný, pretože starí Mayovia začali vyhľadávať med týchto včiel pred tisíckami rokov. Hoci produkujú menej medu ako iné druhy včiel v Austrálii, existuje skupina včiel bez žihadiel, ktorá sa nazýva Tetragonula carbonaria.

3. Med je zimnou potravou včiel

Kolónia včiel sa vyvíja tak, aby prežila v úli, keď je vonku chladno a zároveň im chýba potrava. Včely nelietajú, keď teplota na teplomery klesne pod približne 13 °C, v daždi alebo silnom vetre. Populácia sa v zimných mesiacoch zníži približne z 50 000 na 10 000 včiel robotníc a jednu kráľovnú. Túlia sa k sebe ako tučniaky na ľadových kryhách a trasú svojím “svalstvom”, aby udržali seba a svoj domov v teple. Energiu na triašku dostávajú z jedenia zásob medu, ktoré si vytvorili počas jari a leta premenou nektáru zozbieraného z kvetov na med.

 

Počas jedného letu môže včela medonosná navštíviť 200 až 300 kvetov rastlín a nazbierať 0,05 g nektáru. Za jeden deň dokáže navštíviť až 2000 kvetov a nazbierať tak 0,5 g nektáru. Za päť dní 10 000 až 20 000 včiel priniesť do úľa 5 kg nektáru, ktorý včely premenia na 1,5 kg medu. Výroba 1,5 kg medu trvá približne 12 000 včelích hodín.

Predpokladá sa, že kolónia včiel preletí spoločne okolo 88 500 km a vyprodukuje 2,2 kg medu. Včely potrebujú približne 22 kg medu na prežitie zimy.

Premena nektáru na med je dvojstupňový proces chemickej premeny cukrov v nektáre z komplexných na jednoduché a následne zníženie obsahu vody v tekutine na 20 percent alebo menej. Po dokončení včely uzatvoria plást bielym voskovým uzáverom. Med tak zostane na zimu čerstvý vo vzduchotesnej nádobe.

Iba včely medonosné a včely bez žihadiel vyrábajú dostatok medu pre svoje kolónie a dokážu tak prežiť zimu. Ostatné včely počas zimy umierajú.

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov